promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feltártak egy sírt a krisztusi korból, de a kutatókat is sokkolta, amit benne találtak
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A sír Han Ven-ti császár nyughelye, amiben elképesztő dolgokat találtak a tudósok.

Ven-ti császár anno Krisztus előtt nem sokkal, 180-157-ig uralkodott a nyugati Han-dinasztiában. Sikeres császárnak tartották, akinek uralkodását a béke és a jólét jellemzi.

Évszázadokon át azt feltételezték, hogy a nagy császárt a Hszian melletti hegyekben temették el az ősi történelmi feljegyzések félreértelmezése miatt. A régészek csak 2021-ben fedezték fel a temetkezési helyet néhány kilométerre délre Xi'an Baqiao kerületében.

Az ásatások közben felfedeztek egy sírt, amelyet 110 gödör vesz körül, ahol több mint 1500 régészeti tárgyat temettek el, köztük kerámia figurákat, bronz pecséteket, vasedényeket, bronz szekereket és lovakat.

A helyszínen folyó ásatások során egyre több emléket tártak fel a császár életéből, de volt egy dolog, amin a tudósok is sokkolódtak. Váratlan társat fedeztek fel: egy óriáspanda teljes csontvázát. Nem valószínű, hogy az állat véletlenül került oda.

A régészek, akik felfedezték a maradványokat, úgy vélik, hogy a medvét azért temették a nagyra becsült vezető mellé, hogy fitogtassák a gazdagságát, valamint a hatalmát. Akkor gyakorlatilag óriáspandák éltek a Qinling-hegységben.

A pandákat a nemzet egyik kulturális ikonjának tekintik. Az ország hosszú és gazdag múltja során nemes lényeknek tekintették őket, amelyek a szárnyaló gazdaság, valamint a hatalom szimbólumai.

A dinasztián túl számtalan állatot találtak a világ társadalmainak felső köreiből származó emberek temetkezése mellett, szóval nem új dologról van szó. Az ókori egyiptomiak sírjaiban ugyebár gyakori volt a mumifikált kutya, macska, vagy akár a ló, illetve kecske. A pandák azonban valóban egyedülállóak az ókori Kína temetkezéseiben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás