promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló fotó érkezett az űrből: hihetetlen de ez a valóság
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA is megerősítette a látottakat.

Egy űrhajó? Egy aszteroida? Nos, az igazság az, hogy mindkettő. Ez a kis központi folt az első kép egy hazafelé tartó űrszondáról, amely egy több százmillió, ha nem milliárd éves aszteroidából származó mintát hoz magával. Az űrszonda a NASA OSIRIS-REx, az aszteroida pedig a Bennu.

Szeptember 24-én, vasárnap a küldetéséből hazatérő űrszonda ledobja a kőzetmintát, hogy a Föld légkörén áthaladva biztonságosan landoljon a Földön, mielőtt továbbindulna az egykor meglehetősen ijesztő Apophis aszteroida tanulmányozására.

Az OSIRIS-REx-et szeptember 16-án észlelte az ESA tenerifei optikai földi állomás (OGS) teleszkópja, és ekkor 4,66 millió km-re volt a Földtől. Ez a kép 90 különálló kép kombinációja, amelyek mindegyike 36 másodperces expozíciójú. Ezeket úgy kombinálták, hogy figyelembe vették az űrszonda mozgását, amely nem egyenes vonalban halad, ami miatt a látszólag megnyúlt háttércsillagok görbülnek és torzulnak.

Forrás: esa.int

Az ESA 1 méteres OGS teleszkópját eredetileg a Föld körüli pályán keringő űrszemét megfigyelésére és a lézeres kommunikációs technológiák tesztelésére építették, de azóta kiszélesítette látókörét, hogy földközeli aszteroidák felmérését és nyomonkövetését is végezze, valamint éjszakai csillagászati megfigyeléseket végezzen, sőt, tucatnyi kisbolygót is felfedezett már.

A megfigyeléshez az ESA Földközeli Objektumok Koordinációs Központja (NEOCC) vette át a gyeplőt, és irányította a visszatérő aszteroidakutató műszert. Az ügynökség Bolygóvédelmi Hivatalának részét képező NEOCC kicsit olyan, mint Európa aszteroidaválogató részlege lenne; a központ és annak szakértői a kockázatos űrsziklák után kutatnak az égbolton, kiszámítják pályájukat és kiszámítják becsapódásuk kockázatát.

Kicsi, de hatalmas űrbiztonsági bázisukból azt üzenték: "Helló, OSIRIS-REx, sok szerencsét NASA, és üdvözöljük biztonságban a Földön a Bennu aszteroidát!".

@cbsunstoppable OSIRIS-REx comes home this weekend! What do we know about NASA’s latest project? Thanks for helping us tell this story @Erin Winick #osiris #osirisrex #nasa #missionunstoppable original sound - CBSUnstoppable

Forrás: esa.int

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás