promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas sebességgel csapódik be hamarosan egy aszteroida a Földbe - a NASA is figyelmeztet
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tűzgolyó lesz látható az égen, így csapódik be a NASA egyik űrszondája. 

A NASA Osiris-Rex űrkapszulája vasárnap a puskagolyó sebességének több mint 15-szörösével érkezik a Föld légkörébe. Tűzgolyó lesz belőle az égen, de a hőpajzs és az ejtőernyők lelassítják majd a becsapódását az utahi nyugati sivatagba. A mérnökök már utasították az Osiris-Rex űrszonda röppályájának végső beállítását, az van hátra, hogy kiadják az utasítást, hogy visszatérjen a bolygónkra. 

 Az űrszonda értékes rakományt hordoz – egy maroknyi port, amelyet a Bennu aszteroidáról ragadtak ki, egy hegynyi űrszikláról, amelyről később további kutatásokat végeznek majd. 

A Bennu aszteroidából olyan anyagokat fogunk tudni kinyerni, amelyek a bolygónk előtt léteztek, talán még néhány olyan szemcsét is, amelyek a Naprendszerünk előtt léteztek 

- mondja Dante Lauretta professzor, a kutatás vezető kutatója, írja a BBC.

Lauretta hozzátette, hogy a vizsgálatok során megpróbálják megfejteni, hogyan alakult ki a Föld, és miért lakható világ. Arra is megfejtést keresnek, hogy onnan erednek a vizeink, óceánjaink, honnan származik a légkörünk levegője; és ami a legfontosabb, mi a forrása a szerves molekulák közül azoknak, amelyek az életet alkotják a Földön.

A Bennuból kinyert minták megszerzésére irányuló törekvés 2016-ban kezdődött, amikor a NASA elindította az Osiris-Rex szondát. Két évbe telt, mire elérte az aszteroidát és további két évbe telt a térképezés, mire a küldetés csapata magabiztosan tudta azonosítani a helyet az űrszikla felszínén, hogy talajmintát vegyen. Az Osiris végül egy három méter hosszúságú kar segítségével vett mintát, amit most visszajuttat a Földre.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás