promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kétségbeejtő dolgot találtak Szerbia kellős közepén: Mi lehet ez?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem hétköznapi dologra bukkantak a régészek Szerbiában, a maradványt most Magyarországon vizsgálják. 

Nemrég egy egészen megdöbbentő dolgot találtak a szomszédunkban. Egy feltárás következtében egy 13 méter hosszú és fél méter széles folyami hajó deszkáit emelkedtek ki Szerbia földjéből. Az elsőre furcsának tűnő szerkezetre teljesen véletlenül találtak rá, a kutatók eredetileg szenet kerestek a Duna mentén.

Itt nagyon nehéz szerves anyagot találni, különösen, ha az nem víz alatt van, de itt szerencsénk volt, mert hét méter mélyen megtaláltuk ezt a hajót 

- mondta Ilija Danković archeológus, írja az Euronews.

Hozzátette, hogy markológép segítségével találtak rá a maradványra, egészen pontosan hét méter mélyen. Ám még azt sem tudták megállapítani, hogy pontosan melyik korból származhat. 

Úgy tudni, hogy a faszerkezet sérült volt, de még így is szép munkaként említik a régészeti csapat tagjai. A megtalált hajót elszállították és további kutatásokat végeznek rajta. Egy magyarországi laborban vizsgálják, hónapokig is eltarthat, amire eredmény érkezhet. Ám különleges bánásmódot is igényelt: homokba kellett temetni, hogy a fa ne száradjon ki, mert ez az egyik legkényesebb anyag. Ha pedig kiszárad, akkor szétesik, csak így lehet megőrizni.

A hajó további feltárásához időre és pénzre van szükség, a régészek már pályázatot is beadtak, hogy folytatni tudják a munkát. Tervei közt azt is szerepel, hogy létrehoznak egy múzeumot is. 

A régészek már évek óta tanulmányozzák a Viminacium, az egykori római város, és katonai tábor területét. Ezen a helyen, Szerbiában korábban is találtak leleteket, amelyekről kiderült, hogy a korábbi korok maradványai votak. Három évvel ezelőtt is találtak hasonló hajókat, ezen a területen az éítési teknikák évtizedekig nem változtak. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás