promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kis ház a sziklán: házat építettek egy folyóba dobott kőre egy szerb falu mellett
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Drina folyón épült kis ház a szerb Bajina Basta jelképe. Igaz, hogy hiányzik két fala, de ez a tulajdonosokat nem zavarja.

A legenda szerint ennek a látványosságnak a története nem más, mint Marko Kraljevic szerb hős munkája, aki egy követ dobott a Drina folyó közepébe, hogy hűséges lova, Sarac ne lépjen vízbe. Na erre a kőre épült a híres ház.

A Drina folyó jobb partján, a Tara-hegy lejtői alatt Nyugat-Szerbiában található Bajina Basta városának jelképe - a híres "Drina-folyó ház", más néven "Kis ház a sziklán".

Az első házat 1968-ban építették bajina bastai fiúk, akik el távol akartak kerülni mindentől és mindenkitől. De a duzzadó folyó elsodorta a fadeszkákat, amelyekből a ház készült, így a folyóba Több mint öt évtized alatt a Drina folyó hat építményt elpusztított. 

A hetedik megmaradt annak az építészeti bölcsességnek köszönhetően, hogy az elülső és hátsó falak nélkül építették meg a házat, így amikor a folyó feldagad, a víz egyszerűen áthalad a házon, anélkül, hogy lebontaná azt.

A Bajina Bastai Drina közepén található sziklán épült és látványossággá lett házikó a külföldi turisták kedvence lett. A Drina folyami ház számos külföldi magazinban szerepelt, és a Business Insider a világ 16 legfurcsább háza közé sorolta.

És bár az építmény története a maga módján magával ragadó, még érdekesebb az a legenda, amelyet ma is mesélnek ezen a területen, és amely szerint a híres ház alapját nem másnak, mint Marko Kraljevicnek, egy középkori szerb nemesnek tulajdonítják. A népmesékben természetfeletti erőket tulajdonítanak a hősnek.

A legenda szerint ez a híres szerb hős át akart kelni a Drina egyik partjáról a másikra, de nem akarta, hogy hűséges Sarac lova beáztassa a patáját. Ezért Marko Kraljevic vett egy nagy követ, a folyó közepébe dobta, az ott egy kis szigetett alkotott és hagyta, hogy Sarac lova két ugrással átkeljen a Drinán.

A legenda szerint a ló patáinak nyomai a sziklán maradtak, de nem láthatók, mert a híres ház eltakarja.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás