promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rémisztő dolgot találtak az óceán mélyén, a tudósokat teljesen ledöbbentette ez az új felfedezés
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Csendes-óceán feneként található Mariana-árok a Föld legmélyebb pontja, legmélyebb pontjai elérhetik a közel 11000 métert is. Annak ellenére, hogy ez egy rendkívül hideg és sötét mélytengeri környezet, itt is fellelhető az élet, beleértve a vírusokat is.

Min Wang az Ocean University of China kutatója a minap publikálta tanulmányát a Microbiology Spectrum című folyóiratban. Wang egy nemzetközi kutatócsoporttal közösen egy új vírus felfedezéséről számolt be, amelyet 8900 méteres mélységből hoztak felszínre. A vírus egy baktériumfág, vagyis egy olyan vírus, amely baktériumokat fertőz meg és szaporodik bennük. Ez elég rémisztően hangzik, de valójában elég gyakori.

Kisokos: Annak ellenére, hogy csak ritkán hallunk róluk, a baktériumfágok feltehetően a Föld leggyakoribb életformái.

"A legjobb tudásunk szerint ez a legmélyebb ismert izolált bakrtériumfág a globális óceánban."

- mondta Wang, aki csapatával a Föld legextrémebb környezeteiben található mikrobiális életek kutatására összpontosít. Az újonnan felfedezett fág a Halomonas filumba tartozó baktériumokat fertőzi meg, amelyek gyakran megtalálhatók a mélytengeri üledékekben és a hidrotermális kéményekben, a tengerfenék gejzírszerű nyílásaiban, amelyek forró vizet szállítanak. Wang elmondta, hogy a csoport vírus genetikai anyagának elemzése arra utal, hogy egy eddig ismeretlen víruscsalád létezik a mélyóceánban.

Az új felfedezés még mélyebb betekintést nyújt a mélytengeri fágok és fág-gazda kölcsönhatások sokféleségébe, evolúciójába és genomikus jellemzőibe. Korábbi munkájuk során a kutatók metagenomikus analízist használtak a tengeri Oceanospirallales rendbe tartozó baktériumokat fertőző vírusok tanulmányozásához, amelyek közé tartozik a Halomonas is.

Kisokos: A metagenomika a természetes környezetből vett mintákban található örökítő anyag vizsgálata. A hagyományos mikrobiológia, illetve mikrobiális genom-szekvenálás általában klónozott mikrobiológiai kultúrákat vesz igénybe.

Az új tanulmányhoz Wang csapata vírusokat keresett azokból a baktériumtörzsekből, amelyeket a szintén az Ocean University of China  kutatójaként dolgozó  Yu-Zhong Zhang gyűjtött be és izolált. Zhang a mikrobiális életet jellemzőit a legszélsőséges környezetekben vizsgálja, ideértve a sarkvidéki területeket és a Mariana-árkot is.

Az új vírus genomikus elemzése, amelyet vB_HmeY_H4907-nek azonosítottak, azt sugallja, hogy széles körben elterjedt az óceánban, és hasonló szerkezettel rendelkezik, mint a gazdája. Wang szerint a tanulmány új kérdésekre és kutatási területekre mutat rá, amelyek a vírusok túlélési stratégiáira összpontosítanak szélsőséges, elzárt környezetekben, és arra, hogyan alakulnak ki közösen a gazdáikkal.

Kisokos: Az Ocean University of China  egy kutatóegyetem, amely Qingdaóban (ejtsd: csingtao), Sanghaj tartományban található. Bár az egyetem a természettudományok, társadalomtudományok és mérnöki tudományok területén is indít képzéseket, különösen a tengeri tudományok és halászati tudományok tanszékeiről híres.

Az új vírus lizogén, ami azt jelenti, hogy bejut és szaporodik a gazdasejtben, általában anélkül, hogy megölné a baktériumsejtet. Ahogy a sejt osztódik, a vírus genetikai anyaga is másolódik és továbbadódik. Wong és csapata további új vírusokat keresnek szélsőséges helyeken, mert ez segít jobban megérteni a viroszféra szerteágazó világát. Mint mondta:

" A szélsőséges környezetek optimális lehetőséget kínálnak új vírusok felfedezésére."

Forrás: Phys.org

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás