promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
NASA vörös jelzés: tényleg elpusztíthatja a Földet ez a közelgő aszteroida, ha nem lépünk időben
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA figyelmeztetett mindenkit, hogy ez aszteroida valóban kipusztíthatná az emberiséget.

A kisebb meteorok ugyebár általában elégnek a Föld légkörében, így nem jelentenek potenciális veszélyt ránk nézve. Azok az aszteroidák, amik már mondjuk ház méretűek, azoktól jogosan retteghetünk. Ezeket persze folyamatosan igyekszik figyelni a NASA, hogy ne okozzanak meglepetést.

A kréta időszak legvégén, 66 millió éve történt aszteroida-becsapódásnak ugyebár globális következményei voltak: kihalt minden nagytermetű dinoszauruszfaj. Számtalan hollywoodi foglalkozik azzal, hogy menekülhetne meg a Föld, ha egy ilyen célba venne minket.

A Bennu névre keresztelt űrszikla hatévente elhalad a bolygónk mellett, és a NASA szerint 2182. szeptemberében akár a Föld is az útjába kerülhet. A Bors is megemlíti, hogy az aszteroida becsapódása olyan erőket szabadítani fel, mintha 22 atombomba pusztítana egyszerre.

Az OSIRIS-Rex az első amerikai űrszonda, amely mintát gyűjtött a kisbolygóról, hogy aztán visszahozza a Földre. A Bennu azért is volt érdekes a kutatók számára, mert úgy gondolták, hogy ősi anyagokat tartalmazhat, amelyek segíthetnek megérteni a Naprendszer és a bolygók kialakulását, illetve azt, hogyan kerültek a szerves molekulák a Földre a Naprendszer hajnalán.

Persze a NASA közben olyan információkat is gyűjt, amik segítenének elkerülni az összeütközést. Állítólag a becsapódás esélye mindössze egy a 2700-hoz, de mindenre fel kell készülni. A minták elvileg most hétvégén már meg is érkeznek a Földre.

A Bennu egy 500 méter átmérőjű, szénben gazdag égitest, amely a Földhöz hasonló pályán kering a Nap körül. Bár minket már biztosan nem fog érinteni az esetleges találkozás, de a jövőre mindenképpen nekünk is gondolnunk kell.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás