promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Földönkívüli anyagot hoz a Földre a NASA, ami akár még veszélyes is lehet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Beindult sok szóbeszéd, hogy a NASA küldetése akár még veszélyes is lehet, amivel földönkívüli anyag kerül a Földre.

Az OSIRIS-Rex az első amerikai űrszonda, amely mintát gyűjtött egy kisbolygóról, hogy aztán visszahozza a Földre. A kisbolygó, amelyet kiválasztottak, a Bennu volt, egy 500 méter átmérőjű, szénben gazdag égitest, amely a Földhöz hasonló pályán kering a Nap körül.

A Bennu azért volt érdekes a kutatók számára, mert úgy gondolták, hogy ősi anyagokat tartalmazhat, amelyek segíthetnek megérteni a Naprendszer és a bolygók kialakulását, illetve azt, hogyan kerültek a szerves molekulák a Földre a Naprendszer hajnalán. Sok szóbeszéd keringett, hogy a NASA küldetése miatt veszélyes anyagok is kerülhetnek a Földre, de ettől abszolút nem kell tartania senkinek, mivel nem egy X-akták epizódba fogunk csöppenni.

Az űrszonda 2016. szeptember 9-én indult el a Kennedy Űrközpontból egy Atlas V hordozórakétával. 2017-ben a Föld gravitációját kihasználva pályára állt a Bennu felé. 2018. december 3-án érte el a kisbolygót, és megkezdte annak alapos megvizsgálását. Az űrszonda három kamerával, lézeres távmérővel, hőkamerával, spektrométerrel volt felszerelve, és röntgensugarakkal is képes volt vizsgálni a Bennu felszínét.

Az űrszonda több mint egy évig repült együtt a kisbolygóval, és több mint 4000 fotót készített róla. A felvételek alapján kiválasztották azt a helyet, ahonnan mintát akartak venni. Ez nem volt egyszerű feladat, mert a Bennu felszíne sokkal sziklásabb és egyenetlenebb volt, mint várták. Végül egy Nightingale nevű krátert választottak ki, amelynek átmérője csak 16 méter volt.

Az OSIRIS-Rex 2020-ban sikeresen elérte a Bennu felszínét. A robotkar levegőt fújt ki egy palackból, ami felkavarta a talajt, és így mintát tudott gyűjteni belőle egy tartályba.

A mintavétel után az űrszonda elhagyta a Bennu térségét 2021 márciusában, és elindult hazafelé. A tervek szerint a 250 grammnyi anyag szeptember 24-én landolhat bolygónkon.

„Vissza fogunk menni a Naprendszer hajnalára”

mondta Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem munkatársa.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás