promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA tudósai végre megfejtették a Naprendszer nagy rejtélyét, fény derült a legritkábban kutatott bolygó, a Neptunusz titkára
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tudósok először észleltek a Földről egy rejtélyes sötét foltot a Neptunuszon. Még sosem tudták a jégóriást ilyen módon megvizsgálni.

A Neptunusz az egyik legkevésbé kutatott bolygó Naprendszerünkben. A Naprendszerünk nyolcadik bolygója és nagyjából 2,8 milliárd mérföldre van a Naptól. Kék színe miatt a római tengerek istenéről kapta a nevét. 14 holdja van és ezek közül a legismertebb a Triton. A bolygó négyszer szélesebb, mint a Föld, és nagyrészt sűrű, jeges anyagú folyadékból áll, egy kis kőzetmag körül.

A távoli bolygót eddig csak egy űrszonda, a Voyager 2 kereste fel, és egyetlen űreszköz sem keringett még körülötte hosszan, hogy közelről tanulmányozhassa. Ennek eredményeképpen a Neptunusz máig a legtitokzatosabb nagybolygó egyike. A NASA Voyager 2 űrszondája 1989-ben észlelt először sötét foltot a Neptunuszon. Néhány évvel később azonban rejtélyes módon eltűnt.

„A sötét folt első felfedezése óta mindig is érdekelt, hogy mik lehetnek ezek a rövid életű és megfoghatatlan sötét vonások”

- mondta Patrick Irwin, az angliai Oxfordi Egyetem professzora.

E szokatlan jelenség vizsgálatához Irwin és csapata az Európai Déli Obszervatórium rendkívül kreatív nevű „Nagyon Nagy Teleszkópjának” adatait használta fel, hogy a Földről most először figyelhessék meg ezt a rejtélyes foltot. Ez nem volt könnyű feladat, tekintve, hogy a sötét foltok a múltban már előfordult, hogy eltűntek.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy sikerült először észlelnem egy sötét foltot a földről”

- mondta Irwin.

Az adatokból a csapat arra tudott következtetni, hogy a sötét foltok valószínűleg a légkör felszínén lévő fényes ködfátyol alatti rétegben lévő sötétedő légrészecskék eredménye.

A távcsöves technológia fejlődésének köszönhetően a kutatók végre közelebb kerülhettek a Neptunusz légkörének rejtélyeinek megfejtéséhez. A felfedezés napokkal azután történt, hogy amerikai kutatók összefüggést találtak a Neptunusz ingadozó felhőtakarója és a napciklusa között.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás