promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az hittük eddig, hogy legenda: megtalálták a mitológiai küklopsz csontmaradványait
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gondolkodtál már azon, hogy honnan származnak a legijesztőbb rémálmaid? Az ókori görögök valószínűleg, innen eredeztethették pár félelmetes mitológiai lényüket.

A görögországi Kréta szigetén egy rejtélyes szörnyeteg maradványait fedezték fel.  Ez a hatalmas emlős, amely a 4,6 méter magas, 1,3 méter hosszú agyarakkal rendelkezett és feltehetőleg a napjainkban élő elefántok távoli őse lehetett. Ez volt az egyik legnagyobb emlős, amely valaha a Földön járt. Charalampos Fassoulas, a Krétai Egyetem Természettudományi Múzeumának geológusa szerint, ez az első lelet Krétán és általában a déli Égei-tengeren.

A Deinotherium giganteum felfedezett koponyáján a fej közepén sokkal nagyobb orrnyílással rendelkezett, és sokkal primitívebb és masszívabb volt, mint a mai elefántoké.

A koponya közepén lévő nagy lyuk ma már egy határozott törzset jelez a paleontológusok számára. A Deinotheriumkoponyák szolgálhattak ihletül az ókori görögöknek a félelmetes egyszemű küklopszról szóló mítoszaihoz.

Odüsszeusz küzdelmeiről szóló eposzában, amely a Trójából hazafelé vezető tízéves útja során végigkíséri, Homérosz leírja az utazó találkozását a küklopszokkal. A küklopszokat hatalmas, félszemű, emberevő pásztorok csoportjaként jellemzi az Odüsszeiában. Egy szigetet foglaltak el, amelyet Odüsszeusz és néhány katonája időnként ellátmányt keresve látogatott meg. Az egyik küklopsz megragadta őket, és később több embert megevett közülük. Csak az intelligenciájuk és bátorságuk akadályozta meg, hogy mindannyian vacsorává váljanak. A szörnyet a foglyul ejtett utazók mámorossá tették, akiknek aztán sikerült megvakítaniuk és elmenekülniük.

Adrienne Mayor, amerikai történész szerint a görögök és a rómaiak az ókori leleteket, például rég kihalt lények óriási csontjait használták fel arra, hogy új, rejtélyes legendákat hozzanak létre.

Az ókori görögök földművesek voltak, így kétségtelenül találkoztak ilyen megkövesedett csontokkal, és megpróbálták megmagyarázni őket. Az elméleteiket azonban soha nem tudták tudományos módszerekkel tesztelni. Így érthető, hogy az emberek óriásoknak, szörnyeknek, szfinxeknek és más hasonló lényeknek képzelték el a talált csontokat tekintve, hogy nem értették az evolúciót.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás