promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drámai fotó került elő egy helyről a Marson, ahol élet is lehet – mindent leleplezett az Európai Űrügynökség
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Marson lévő képződmény két és félszer magasabb, mint a Mount Everest, és élet is lehet a környezetében.

A marsi tájon elhelyezkedő Olympus Mons egy kolosszális pajzsvulkán, amelynek a csúcsa egész 21,9 kilométeres magasságba emelkedik. Ez körülbelül 2 és félszer magasabb, mint a Mount Everest, szóval így már tényleg el tudjuk képzelni.

Ha a hegy itt lenne nálunk, akkor a földi sztratoszférába nyúlna, tehát a csúcsa bőven magasabban lenne, mint mondjuk ahol az utasszállító járatok repkednek.

A vulkán a Mars nyugati félekén helyezkedik el, míg az alapja nagyjából akkora, mint a Földön Franciaország területe. A különleges képződmény a Tharsis régióban található, amely egy hatalmas kiterjedésű vulkáni fennsík a Mars felszínén.

A Tharsis régióban még három másik nagy pajzsvulkán található: az Arsia Mons, a Pavonis Mons és az Ascraeus Mons. Ezek a vulkánok a Mars geológiai történetének két fontos időszakában alakultak ki: a Hesperian és az Amazonian időszakban. Az Olympus Mons a legfiatalabb közülük, és az utolsó kitörése nagyjából 25 millió évvel ezelőtt történt.

A Mars gravitációja kisebb, mint a Földé, ezért a láva még messzebbre tud folyani, és magasabbra tud épülni. Ez magyarázza, hogy hogyan lehet az Olympus Mons ekkora. A Földön a legnagyobb vulkán, a Hawaii-szigeteken található Mauna Loa csak 120 km széles és 9 km magas az óceán fenekétől mérve.

Az Olympus Mons vulkánját a Mariner 9 űrszonda fedezte fel 1971-ben, de már a 19. század végén ismeretes volt az asztronómusok számára Nix Olympica néven. A Mariner-program az első amerikai bolygókutató program volt, melynek keretében a NASA űrszondák sorozatát indította a Mars, a Vénusz és a Merkúr felé, elősegítve a fokozatos felfedezésüket.

A Naprendszer legnagyobb vulkánjáról készített fényképeket az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express nevű űrszondája, amiket ide kattintva tudtok megnézni.

A hegy csúcsán hat egymásba ágyazott kráter található, amelyeket kalderának neveznek. Ezek olyan kráterek, amelyek akkor keletkeznek, amikor egy vulkán teteje összeomlik egy nagy kitörés után. Az Olympus Mons kalderája körülbelül 60 x 80 kilométer nagyságú és 3 kilométer mély.

Egyes kutatók úgy gondolják, hogy a vulkán alatti rétegekben lehetnek olyan feltételek, amelyek alkalmasak az élet kialakulására vagy fennmaradására. Például lehetnek ott meleg források vagy hidrotermális rendszerek, amelyek tápanyagokat és energiát biztosíthatnak az élőlények számára. Ezen kívül a vulkán alatti rétegek védhetik az élőlényeket a Mars felszínén uralkodó hideg és sugárzó környezettől.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás