promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló felfedezés: új ismeretlen emberi fajra bukkanhattak tudósok Kínában
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kínában talált 300 000 éves koponya mind az emberek, mind a távolabbi rokonságban lévő emberszabásúak vonásait mutatja, ami arra utalhat, hogy az emberi evolúciós új ága élhetett ott.

Meglepő felfedezést tettek régészek, amikor egy 300 000 évvel ezelőtti alsó állkapocstöredékre bukkantak Kínában, amely egy korábban ismeretlen újtípusú ősemberhez tartozhatott. Ez bizonyíték lehet az emberiség régen elveszett távoli rokonának felfedezésére. Az állkapocstöredék a tudósok szerint egy 12-13 éves gyermekhez tartozhatott, aki a középső pleisztocén korszakból származhatott.

Az ember több százezer évvel ezelőtt jelent meg először a Földön, majd terjedt el az egész világon. Az első emberi maradványokat Afrikában találták. Azonban amióta a Homo erectus körülbelül kétmillió évvel ezelőtt felegyenesedett, több tucat más emberi faj is létezhetett a sok százezer éves evolúciós folyamat alatt.

Kínában már több olyan hominida (emberféle, emberszabású) csontmaradványokat találtak, amelyek a középső pleisztocén időszakból származhattak. Ezek tanulmányozása után kapott eredmények megváltoztatják a tudósok, az adott időszak evolúciójáról alkotott elképzelésünket. 2015-ben Hualongdongban találtak egy megkövesedett koponyát, melyet összevetettek a ma élő emberrel és az középső pleisztocén időszakban élt más emberszabásúval.

Sok tekintetben a koponya nagyon hasonlít a ma élő emberéhez, leginkább az arcszerkezete, de más tekintetben meg több eltérést fedeztek fel. A legfeltűnőbb az áll hiánya, amely leginkább a hominidekre egyik alfajára volt jellemző azokban az időkben.

Viszont, ha tényleg bebizonyosodik, hogy a talált koponya inkább emberé, mint emberszabásúaké, akkor az azt jelentené, hogy sokkal hamarabb jelent meg az emberiség őse Kínában, mint eddig tudtuk. Hiszen jelenlegi tudásunk szerint ebben az időben még csak Afrikában volt jelen az ősember. Ezt a rejtélyt még vizsgálják a tudósok.

Mert egy másik feltevés szerint, a jellegzetes tulajdonságok kombinációja arra is utalhat, hogy a létezett egy harmadik emberi leszármazási vonal, ami Kínából indult és nem sapiens vagy neandervölgyi. Ez a kutatás feltárhatná az ember fejlődésének eddig meg nem válaszolt titkait.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás