promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmasat hibáztak az oroszok, felbecsülhetetlen a kár amit elszenvedtek
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Oroszország visszatérése a Holdra katasztrofális végkimenetellel zárult, mivel a Luna-25 elnevezésű felderítő szondájuk lezuhant. A versenyfutás, hogy elsőként érjenek a Hold déli sarkához, végül nem bizonyult olyan jó ötletnek.

Az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz (ami nagyjából az orosz NASA-nak felel meg) elismerte, hogy az űrkutatás új korszakát jelző Luna-25 űrszonda a Holdba zuhant, miután ellenőrizetlen pályára állt. A katasztrófa valószínűleg azbból a hibából fakad, hogy megpróbálták siettetni a küldetést, hogy megelőzzék az indiai Chandrayaan-3-at a hőn áhított térségbe. 

A Luna-25-öt augusztus 10-én indították azzal a kifejezett szándékkal, hogy a Hold déli pólusa közelében szálljon le, ahol a bolygókutatók jégre utaló nyomokat találtak a mély kráterek alján. Ha ez így van, akkor ez a régió a jövőbeli bázisok elsődleges jelöltje, mivel az űrhajósoknak nem kell saját vizet magukkal vinniük, ami csökkentheti a küldetés költségeit.
Eddig nem próbálkozott ezzel senki. India esélyt látott arra, hogy elsőként juthat el a Déli-sarkra, és megteheti azt, amit a tapasztaltabb űrhajós nemzetek nem tettek meg. Miután a Chandrayaan-3 július 14-én elindult és augusztus 5-én holdkörüli pályára állt, Oroszország is beszállt a versenybe.

Míg az Indiai Űrkutatási Szervezet lassan és egyenletesen közelítette meg a Holdat, és igyekezett minimalizálni a kockázatot, a Roszkozmosz ugyanezt az utat negyedannyi idő alatt akarta megtenni. A leszállást hétfőre tervezték, két nappal a tervezett indiai landolás előtt.
Ezután távirat, amely jelezte, hogy valami baj történt, konkrét részleteket azonban nem közölt. Az orosz közösségi médiában gyorsan megindultak a találgatások, hogy a helyzet komoly lehet, különben a Roszkozmosz nem ismerte volna el a problémát.

Most úgy tűnik, a találgatások beigazolódtak, mivel az űrügynökség elismerte, hogy elvesztette a kapcsolatot az űrhajóval, miután az a leszállás előtt nem megfelelő pályára állt.

"A berendezés kiszámíthatatlan pályára állt, és a Hold felszínével való ütközés következtében megszűnt létezni" - áll a Roszkozmosz közleményében.

Valószínűleg nem véletlen, hogy a Roszkozmosz honlapja a cikk írásakor nem elérhető.
Néhány közösségi média fiók továbbra is azt állítja, hogy a kommunikáció helyreállt a hajóval, de úgy tűnik, hogy ezek hamis információkon alapulnak.

A Szovjetunió 1966-ban egy személyzet nélküli járművet szállított a Hold felszínére, és négy évvel később talajmintákat hozott vissza, de 1976 óta sem ez, sem az utódai nem tértek vissza. Az oroszok az erejüket az űrkutatás terén már sokszor bizonyították, hiszen a Szovjetunió volt az első, amely mesterséges műholdat hozott létre és embert állított Föld körüli pályára. Sőt, a NASA-nak egy évtizeden át egykori ellenségére kellett támaszkodnia, hogy űrhajósokat juttasson a nemzetközi űrállomásra. Az alacsony Föld körüli pályán túl azonban a szovjet/orosz rekord sokkal kevésbé volt lenyűgöző, a legtöbb Mars- és Hold-misszió kudarcot vallott.

A Luna-25 már a katasztrófa előtt is problémákba ütközött, és a hírek szerint a súlycsökkentés érdekében lemondtak a tervezett roverről. Eközben két orosz teherűrhajó is szivárgást szenvedett. Míg az egyiket a balszerencsének tulajdonították, mivel egy szokatlanul nagy mikrometeorit csapódott bele, a másikra még nem találtak magyarázatot, ami tovább növeli a program káoszát.

Forrás: iflscience.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás