promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA többször is csúnyán felsült, de ma sikerrel járt: új időszámítás kezdődött az űrkutatásban, videón a történelmi pillanat
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokan vártak már erre a pillanatra, a NASA pedig nem okozott csalódást.

Már hosszú hetek, hónapok teltek el, mióta a NASA először megpróbálkozott azzal, hogy elindítsa az Artemis I missziót. Ez egy kiemelten fontos projekt, hiszen az a célja, hogy egy hatalmas rakéta segítségével feljuttassa az egyelőre legénységgel nem rendelkező Orion űrhajót a világűrbe, ahol az a tervek szerint megkerüli a Holdat, közben adatokat gyűjt, majd visszatér a Földre.

Először az egyik hajtómű meghibásodása miatt nem sikerült elstartolnia az Artemis I-nek, majd az üzemanyag adagoló modul hibásodott meg, de a NASA nem adta fel, a mérnökök tovább dolgoztak, és november 16-ra jelölték ki a kilövés véglegesnek szánt időpontját. Rengetegen várták már ezt a napot, hiszen ez az esemény új korszakot indít el az űrkutatásban – de persze most is akadtak gondok.

November 15-én észrevették, hogy szivárog az üzemanyag, de szerencsére fel voltak készülve a szakemberek, így még idejében tudták orvosolni a problémát, az Artemis I pedig végül a tervek szerint képes volt elindulni, az eseményt ráadásul élőben közvetítették – természetesen hatalmas volt az érdeklődők, illetve a NASA öröme, hiszen tényleg hosszú ideje vártak már erre.

Azért is fontos az Artemis I és az Orion, mert a következő pár hétben szerzett adatok alapján kiderül, hogy működnek-e a gyakorlatban a rendszerek, illetve hogy emberi legénységgel is végrehajtható-e a misszió. A NASA későbbi tervei között szerepel, hogy ismét embert küld a Holdra, illetve egy bázist is létesít ott, szóval valóban történelmi jelentőséggel bír ez az esemény – itt lehet megnézni a kilövés pillanatait:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás