promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási veszélyt jelent a legnépszerűbb fájdalomcsillapító: lehet nem is szabadna szedned
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A gyógyszernek rengeteg pozitív mellékhatása van, de van egy réteg, akiknek abszolút nem szabadna szedniük.

Az Aspirin hazánkban is az egyik legnépszerűbb gyógyszer, amely fájdalom- és lázcsillapító, valamint gyulladáscsökkentő hatású. Idővel több pozitív dolgot is megemlítettek már a gyógyszerrel kapcsolatban, amiért megéri szedni.

Például az Aspirin gátolja a vérlemezkék összetapadását, ami megakadályozza a vérrögök képződését. Ez hasznos lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a 40 éves vagy annál idősebb felnőttek nagy százaléka szedi a gyógyszert, hogy hogy megakadályozza a veszélyes vérrögöket, amelyek szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethetnek. Az elmúlt években a szakértők kihátráltak az aszpirinterápia általános alkalmazásából, hogy ezt minden idős embernek ajánlani tudják.

A CNN is beszámolt a friss kutatásról, ami leírja, hogy az alacsony dózisú acetilszalicilsav, azaz az aszpirin hatóanyaga több mint húsz százalékkal növeli a vérszegénység kockázatát idősebb embereknél.

A vérszegénység (anaemia) egy olyan állapot, amikor a vér oxigénszállító képessége csökken. Ennek oka lehet a vörösvérsejtek vagy a hemoglobin (a vörösvérsejtek oxigént szállító fehérjéje) számának vagy minőségének romlása. A vérszegénység tünetei lehetnek sápadtság, fáradtság, gyengeség, légszomj, szapora szívverés, fejfájás, szédülés.

Az idősebbeknél gyakoribb a gyomor-bélrendszeri betegségek, a vérzékenység, a vesekárosodás, a májkárosodás, a szívelégtelenség előfordulása, amelyek mind növelik az Aspirin által okozott vérzés és vérszegénység veszélyét. Emellett az idősebbek gyakran szednek más gyógyszereket is, amelyek kölcsönhatásba léphetnek az Aspirinnel, és fokozhatják annak hatását vagy mellékhatásait.

Ezért az idősebbeknek különösen óvatosnak kell lenniük az Aspirin szedésével kapcsolatban. Az Aspirin alkalmazását mindig orvosi felügyelet mellett kell végezni, és rendszeresen ellenőrizni kell a vérképet és a máj- és vesefunkciót. Ha lehetséges, kerülni kell az Aspirin együttes szedését más vérhígítókkal, gyulladáscsökkentőkkel vagy reumaellenes szerekkel.

Bizonyos esetekben azonban még mindig ajánlott azoknak, akik szívrohamot vagy stroke-ot szenvedtek, hogy megakadályozzák az újabbat az Aspirin folyamatos szedésével.

Fontos tudni, hogy megfázásra, láz- és fájdalomcsillapításra a legalább 500 milligramm hatóanyagot tartalmazó készítményt válasszuk és csak a szükséges, lehető legrövidebb ideig szedjük, amíg a tünetek elmúlnak.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére a 100 milligramm hatóanyagtartalmú, Aspirin Protect-et érdemes szedni, mivel ezt hosszú távú használatra tervezték.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás