promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Őrület: mezei trükkel lopták el a Mona Lisa festményt, ráadásul nem profi tolvajról van szó
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Mona Lisa Leonardo da Vinci leghíresebb festménye, aminek egyszerűen lába kelt anno.

Leonardo da Vinci ugyebár a reneszánsz egyik legnagyobb polihisztora volt, aki festőként, szobrászként, építészként, feltalálóként és tudósként is tudott maradandót alkotni. A Mona Lisa a világ egyik legismertebb és legtöbbet tanulmányozott műve, amelyet a művész 1503 és 1519 között festett. A festmény modellje valószínűleg Lisa Gherardini volt, de hát erről is rengeteget vitáztak.

A Mona Lisa nem csak a világ leghíresebb festménye, de a története is elég kalandos. Leonardo da Vinci halála után Franciaországba került az alkotás, ahol I. Ferenc király megvásárolta. A királyi család birtokában maradt egészen a francia forradalomig, amikor átkerült a Louvre-ba. Itt vált igazán híressé, miután 1911-ben egy merész tolvaj egyszerűen ellopta a múzeumból.

Az elkövető Vincenzo Peruggia volt, egy olasz festőmunkás, aki korábban dolgozott a Louvre-ban. Peruggia egyszerű módszert választott: 1911. augusztus 21-én hétfőn reggel bement a múzeumba egy fehér köpenyben, amit a múzeumi alkalmazottak is viseltek. Kivette a festményt a falról, levette róla az üvegkeretet, és egy lepedőbe csavarta. Csupán egy zárt ajtót kellett kinyitnia, de ebben egy szerelő segített neki, majd kisétált az épületből.

Peruggia könnyedén kisétált a Louvre-ból az egyik világ legértékesebb festményével. A múzeum alkalmazottai csak másnap vették észre, hogy hiányzik a Mona Lisa. A rendőrség nagyszabású nyomozást indított, de nem találták meg Peruggiát vagy a képet.

A festőmunkás közben Olaszországba menekült a festménnyel, amit egy bútorszekrényben rejtegetett. Két évvel később, 1913-ban úgy döntött, hogy eladja a műkincset. Egy firenzei műkereskedőhöz fordult, aki azonban felismerte a Mona Lisát, és értesítette a hatóságokat. Peruggia elfogásakor azt állította, hogy hazafias indíttatásból cselekedett, és vissza akarta adni Olaszországnak a festményt, amit szerinte a franciák loptak el.

Érdekesség, de a lopás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a festmény világhírűvé vált. A sajtó sokat foglalkozott az esettel, de ez persze semmit nem von le Leonardo da Vinci alkotói érdemeiből.

A Mona Lisát ma már a Louvre-ban, egy speciális teremben őrzik. Naponta több ezer látogató áll sorba, hogy megpillanthassa ezt a kis méretű, de óriási hatású alkotást, ami ma már nem csak a művészetkedvelők körében lett népszerű, hanem a popkultúrában is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás