promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, miért nincs sok egyiptomi szobornak orra? Íme a megdöbbentő igazság
Borítókép:  The Archaeologist
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Eltűnt orrok az ókori egyiptomi és eltűnt fülek az isteni szobrokon, de vajon miért? Ki tette és milyen céllal? Mi kiderítettük.

Miért tűnik úgy, hogy szinte minden múzeumban kiállított egyiptomi szobornak nincs orra? Bár ésszerűnek tűnhet, hogy a szobrok több ezer éves kopás után tönkrementek, sok oka van annak, hogy ezek az orrok hiányoznak, de legtöbbjük szándékos rongálás áldozatai lettek.

Edward Bleiberg, a Brooklyn Múzeum kurátora rájött, hogy nem szabad természetesnek venni, hogy a szobrok megsérültek. Érdemes megvizsgálni ezeknek az okát. A múzeum lenyűgöző egyiptomi, klasszikus és közel-keleti kincsekkel van tele, így sok minta volt a kérdéskör megvizsgálására. Ezenkívül Bleiberg egyiptológiai kutatási területe az, hogy hogyan nézne ki az ókori szobor, milyen emberi arc tekintene vissza, ha rekonstruálnánk ezeket a szobrokat a mai technológiát felhasználva.

Bleiberg különböző okra hivatkozik kutatásában, amelyek valószínűleg az ie 25. századtól az i.sz. 1. századig nyúló szobrok és domborművek megrongálása mögött állnak. Sok éven át természetesnek tartották, hogy egy kiálló szobor orra könnyen letörhet és ezért fordul elő, viszonylag nagy számban a sérülés.

Az ókori egyiptomiak hiedelmeinek megértése létfontosságú volt ahhoz, hogy megértsük, miért volt annyi „összetört” orr. A kutatások kimutatták, hogy az ókori egyiptomiak rendkívül babonásak és hiszékenyek voltak, azt hitték, hogy a szobroknak életereje van. Ha egy ellenséges hatalom olyan szoborra bukkant, amelyet el akart lehetetleníteni, akkor annak legjobb módja az volt, hogy letörték az orrát, hiszen így megfosztották a szobrot a légzéstől.

Sajnos a sírrablók is hasonlóképpen jártak el babonás hiedelmek miatt. Annak ellenére, hogy csak azért voltak ott, hogy kirabolják a felbecsülhetetlen értékű tárgyakat, a portyázók attól tartottak, hogy az elhunyt szelleme a szobron keresztül bosszút állhat rajtuk, gíy megcsonkították képmását. Ennek egyszerű módja az volt, hogy levágták az orrát, hogy ne tudjon lélegezni. Néha azonban a csonkolók nem álltak meg az orroknál, összetörték és megsértették az arcot, a karokat és a lábakat, hogy hatástalanítsák a kártevő életerőt.

Hasonlóképpen jártak el más korok az isteni szobrokkal. Ugyanis ha a füleket eltávolítják vagy megsértik, az isten szobra megsüketül, és így nem tudja meghallani az imát. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás