promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyobb eséllyel leszel terhes, ha lenyeled
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az apatej lenyelése valójában növelheti a baba esélyeit?

Egy új tanulmány azt állítja, hogy összefüggést találtak a férfi partnerüknek orális szexet nyújtó nők és a visszatérő vetélések csökkent aránya között. Ha szkeptikusnak érzed magad, nem hibáztatunk. Lehet, hogy ez úgy hangzik, mint egy rosszul felépített, pasik vágyai köré írt mesén alapuló trükk, de tarts velünk, az érvelés mögött elég érdekes tudomány áll.

Az elképzelés szerint az orális szex átadja az anyának a partner spermájában lévő antigéneket, ami segít kialakítani a velük szembeni toleranciát, így a magzat erős immunválasza miatt kevésbé valószínű a vetélés.

A Leideni Egyetemi Orvosi Központ, egy elismert hollandiai egyetemi kórház tudósai 97 darab 36 év alatti nőt vizsgáltak, akiknek legalább három egymást követő, megmagyarázhatatlan vetélésük volt a terhesség 20. hete előtt, ugyanazon partnerrel. Volt egy 137 nőből álló, megfelelő kontrollcsoportjuk is, akiknél nem fordult elő komplikáció a terhességük során. Minden nőt megkértek, hogy töltsön ki egy kérdőívet, amely demográfiai adatait, szexuális viselkedését, egészségi állapotát és életmódját vizsgálta.

A Journal of Reproductive Immunology című folyóiratban megjelent tanulmányukban megállapították, hogy a 72 nőből 41 (56,9 százalék), akiknél ismétlődő vetélést tapasztaltak, arról számoltak be, hogy orális szexet folytattak partnerükkel, szemben a 96-ból 70 (72,9 százalék) megfelelő kontrollcsoporttal. Más szóval, azok, akik ismétlődő vetélést tapasztaltak, kisebb valószínűséggel éltek orális szexet.

Mi magyarázza tehát ezt a tendenciát? A kutatás nem keresett mögöttes mechanizmust vagy ok-okozati összefüggést az eredményeik magyarázatára, ezért fontos megjegyezni az aranyszabályt: a korreláció nem jelent ok-okozati összefüggést. A kapcsolat nem jelenti automatikusan azt, hogy az egyik tényező az egyedüli és közvetlen oka az eredmény változásának. Lehetséges, hogy számos, egymással összefonódó tényező, például az életkor vagy a társadalmi háttér is bonyolult módon befolyásolhatja az eredményt.

A kutatócsoport mindazonáltal más tudományos vizsgálatokba is beleásta magát, és bizonyítékot talált arra, hogy a kapcsolat az anya immunrendszerével függhet össze. Korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták az immunrendszer terhesség alatti szerepét és a visszatérő vetéléseket, sőt egyesek szerint a magzattal szembeni immunválasz magyarázatot adhat a megmagyarázhatatlan vetélések jelentős részére. A kutatók azt az elképzelést vetették fel, hogy az orális szex kiteszi az anyát a partner spermájában lévő apai antigéneknek. Ezért is nevezik egyébként bizonyos körökben az örökítőanyagot apatejnek. Ez segíti őket abban, hogy toleranciát alakítsanak ki az antigénekkel, például a humán leukocita antigénekkel (HLA) szemben, így kevésbé valószínű a magzattal szembeni erős immunválasz.

„Ez a tanulmány az esetek egy részében az orális szex lehetséges védőszerepére utal az ismétlődő vetélés bekövetkeztében”

- írják a tanulmány szerzői.

„Ez összhangban van azzal a hipotézissel, hogy gyulladásos környezet hiányában a bélben a legmegfelelőbb a felszívódás, és az ondófolyadék olyan oldható HLA-antigéneket tartalmaz, amelyek már a beültetés előtt anyai immuntoleranciát indukálhatnak a magzat öröklött apai antigénjeivel szemben”

A kutatók elismerik, hogy mintacsoportjuk kicsi, és nem szolgáltattak bizonyítékot arra, hogy az ondó lenyelése valóban alacsonyabb vetélési arányhoz vezet. Nem mellesleg pedig sokan jó fehérjekoktélnak is gondolják.

Azonban úgy gondolják, hogy eredményeik elég erősek ahhoz, hogy a kettőt összekapcsolják, és további vizsgálatokat indokolnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás