promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A gyógyító ösvény – tudományos bizonyítékunk van, ha itt sétálsz egészségesebb leszel
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bárki, aki eltöltött egy kis időt a természetben, egyértelműen jobban érzi magát. Jó érzéssel tölt el minket egy erdei séta, vagy egy nagyobb kirándulás. 

A táj szemet gyönyörködtető látványa és a túrázás adta testmozgás, hatással van az egészségi állapotunkra, amiről már írtunk egy korábbi cikkünkben is. Magyarországon is egyre elterjedtebb a túrázás és a kirándulás. Ez egy olyan mellékhatása volt a covidnak, ami még hasznos is volt. A természet gyógyító ereje már a tudomány által sem megkérdőjelezendő.

Íme néhány módszer, amellyel a túrázás megváltoztatja az életed:

Jobb agyi teljesítmény:

Ha 20 percig túrázunk, elkezd tisztábban gondolkodni az agyunk a megnövekedett oxigén hatás miatt.

Ha ráadásul még fák között is ejtjük meg a sétánkat még jobb hatással lesz ránk. A fák természetes légszűrőként működnek, így amit belélegzünk tiszta levegő, tisztítja a tüdőnket és az elménket egyaránt. Még arra is van bizonyíték, hogy a kinti testmozgás megakadályozhatja az Alzheimer-kórt és más agyi degenerációt okozó állapotokat.

Alacsonyabb stresszszint:

Kétféleképpen kínozza a mai ember önmagát: bánkódunk a múlt miatt, és aggódunk a jövő miatt. Azonban az erdei séta tudományosan bizonyítja, hogy csökkenti a stresszt és kikapcsolja az elménket, lelkünk békére lel. Van egy japán kifejezés - shirin-yoku -, amely azt jelenti, hogy "fürdés az erdő levegőjében". Igaz, hogy az első percekben nehéz kikapcsolni és furcsa a folyamaton zavaró impulzusok nélkül lenni, de egy 10 perc után, már át tudunk szellemülni, mivel a fókuszunk a napi gondok helyett a környezetre helyeződik át.

Hosszabb élettartam:

Az emberi test kialakítása nagyjából 250 000 éves. A közelmúltban végeztek egy tanulmányt, amely bizonyítékot mutatott arra, hogy a telomerek akár 10% -kal is meghosszabbodnak azoknál az embereknél, akik időt töltöttek a szabadban. A telomerek a kromoszómák végén lévő védősapkák, amelyek befolyásolják, hogy a sejtek milyen gyorsan öregednek, így minél hosszabbak, annál hosszabb ideig élünk. A túrázás csak az egyik módja a telomerek meghosszabbításának, de a kutatások azt mutatják, hogy ez kulcsfontosságú a hosszú, egészséges élethez.

Most minden eddiginél nagyobb szükségünk van a természetes terek felkutatására és megőrzésére. Érdemes rászánni az időt, hogy elutazzunk szép helyekre kirándulni és belélegezzük a tiszta erdei levegőt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás