promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyedülálló felfedezés: embereken kísérleteztek és az agyukat vizsgálták, hogy a természet gyógyító erejét bizonyítsák
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy új tanulmányban a kutatók azt elemzik, hogy a természet hogyan hat az agyunkra. 

Végeztek egy kísérletet, amiben felkértek szakértők 63 egészséges felnőttet, amelyben először is egy kérdőívet töltette ki velük. A kérdőív mellett voltak memória feladatok, illetve kérdezz – felelek tesztek, mely során MRI-vel monitorozták az agyi aktivitásukat a kísérleti alanyoknak. A kérdéseket úgy rakták össze, hogy azok mindenképpen stresszel járjanak a megválaszolás során és még ezt überelte, hogy a kísérleti alanyok nem tudták, hogy mi a teszt és az elemzés valódi célja.

A teszt további fázisában a kísérleti alanyokat teljesen logika nélkül elküldték egy egyórás sétára vagy mászkálni a városba, Berlin egyik forgalmas bevásárlónegyedébe, de volt, akit természetes környezetbe küldtek, mégpedig Berlin 3000 hektáros grünewaldi erdőjébe.

 Minden résztvevő a saját sétája után ismét egy újabb MRI-vizsgálaton vett részt. A séta utáni MRI vizsgálatot stressz közegben végezték és utána még egy kérdőívet kitöltettek az alanyokkal.

Miután alaposan kielemezték a szakértők az eredményeket, az adatok alapján egyértelműen kimutatható volt, hogy csökken az aktivitás az amigdalában (az agy stresszkezelésért felelős részében) ha erdei étát teszünk, azaz, ha kimegyünk a természetbe. Segít a stressz kezelésében és pozitív hatások jelentkeznek már egyetlen órányi séta után.

Simone Kühn, a Max Planck Emberi Fejlődés Intézetének kutatói egyedülálló felfedezésként írják le a kísérletekből kimért adatokat, hiszen először sikerült ok-okozati összefüggést bizonyítani a természet és az agy egészsége között.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás