promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Visszatért a halálból egy több ezer éve kihalt élőlény, a tudósok döbbenten vizsgálják a jelenséget
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tudósok is ledöbbentek, hogy ez az apró állat ennyi idő után is képes volt újra életre kelni. Vajon most egy lépéssel előrébb kerültünk a hibernációhoz?

Olyan felfedezést tettek a tudósok a fagyos Szibériában, amire senki sem számított. Egy ősi lény nem várt módon visszatért a halálból. Ez az apró időutazó egy becslések szerint 46.000 éves orsóféreg. Feltételezések szerint a gyapjas mamutok idejében éltek és mikor elhagyták a fagyos Szibéria területét, a férgek egy apró kis csoportja „újraéledt”.

A Panagrolaimus kolymaensis nevű, régóta kihalt fajból származó férgek valójában nem pusztultak el, hanem alvó állapotban, úgynevezett kriptobiózisban kerültek, amikor is a testi folyamataik már nem voltak észlelhetőek.  A tudósoknak korábban csak arra volt bizonyítékuk, hogy a hengeresférgek 40 évnél rövidebb ideig is képesek ebben az állapotban maradni.

A kutatás egyik vezetője, Teymuras Kurzchalia professzor azt mondta: „Ez a kis féreg most már Guinness-rekordot döntött, ugyanis sokkal tovább maradt hibernált állapotában, mint azt bárki lehetségesnek gondolta.”

A tudósok arra is rájöttek, hogy az agyhalál visszafordításának a kulcsa a szem retinájában található sejtekben rejtőzhet.

Az eddig egyik leghosszabb hibernált állapot leglátványosabb példája egy eltemetett borostyánban megőrzött, kihalt méhek hasüregében akár 40 millió év után újjáéledő baktériumspórákban volt látható.

Az új tanulmány most megmutatta, mennyi ideig várhattak ezek a férgek az újraélesztésre.

Az újraélesztett férgek egy kis csoportja, amelyeket vízzel és táplálékkal való ellátás után újjáélesztettek, kevesebb mint egy hónapig élt, de több mint 100 új féreggenerációt szültek.

Megállapították, hogy ezek a férgek hasonló mechanizmust használnak a felfüggesztett élethelyzetbe való belépéshez, mint a modern, Caenorhabditis elegans nevű orsóférgek lárvái, amelyek komposzthalmokon, rothadó gyümölcsökben és növényekben találhatók meg Európában és világszerte.

A Panagrolaimus kolymaensis nevű, régóta kihalt fajból származó férgek valójában nem pusztultak el, hanem alvó állapotban, úgynevezett kriptobiózisba kerülnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás