promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A tudósok is sokkolódtak, hogy mit fedezett fel a James Webb űrtávcső
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A James Webb űrteleszkóp az ősrobbanás utáni galaxist fedezett fel.

A James Webb űrteleszkóp 2021. december 25-én indult útnak. A kilövés után hat hónapig tartott, mire elérte végleges pályáját, ahol kinyitotta a hatalmas aranyozott tükrét és a napvitorlát. A tükör átmérője 6,5 méter, ami több mint háromszor nagyobb, mint a Hubble-űrteleszkópé.

A napvitorla pedig 21,2 méter széles és 14,3 méter magas, ami megvédi a teleszkópot a Nap hősugárzásától és fényétől. A teleszkóp hőmérséklete így -233 Celsius-fokra csökken, ami lehetővé teszi az infravörös sugárzás érzékelését.

A James Webb űrteleszkóp négy tudományos műszert tartalmaz: egy közeli infravörös kamerát (NIRCam), egy közeli infravörös spektrográfot (NIRSpec), egy közepes infravörös eszközt (MIRI) és egy közeli infravörös csillagászati interferométert (NIRISS).

Ezek a műszerek segítenek a teleszkópnak megvizsgálni az univerzum legkülönbözőbb jelenségeit, mint például az exobolygók légköreit, az ősrobbanás utáni első fényeket, a fekete lyukakat és a sötét anyagot. A teleszkóp képes lesz olyan részleteket is felfedni, amelyeket eddig soha nem láthattunk.

A teleszkóp nevét James E. Webb-ről kapta, aki a NASA második igazgatója volt 1961 és 1968 között, és aki nagy szerepet játszott az űrkutatás fejlesztésében. A teleszkóp projektjében a NASA mellett az Európai Űrügynökség (ESA) és a Kanadai Űrügynökség (CSA) is részt vesz.

Most a ScienceAlert írt arról, hogy a NASA óriási felfedezést jelenthetett be, mivel a James Webb űrtávcsővel megtalálták a univerzum egyik legősibb galaxisát.

Ezt az objektumot úgy sikerült megfigyelni, ahogy az mindössze 390 millió évvel az ősrobbanás után látható volt. A korai galaxisok felfedezése és megfigyelése valóban nem egyszerű feladat, a legelterjedtebb technika a vöröseltolódáson alapul. A képet ide kattintva tudjátok megnézni.

Ami tényleg elképesztő, a Maisie-galaxis fénye körülbelül 13,4 milliárd évig utazott, mire a James Webb észlelte volna.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás