promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA őrült dologra készül a következő egy évre - sokan nem bírnának ki ekkora stresszt
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Reméljük, hogy ez jobban sikerül, mint az előző kísérletek. 

A NASA bezárt négy önkéntest egy Mars szimulációs létesítménybe. Ha minden a tervek szerint halad, egy év múlva kerülnek ki az kísérletből. A NASA Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) missziója a Mars felszínén való élet három tervezett szimulációjának az első része. A legénység - beleértve egy mikrobiológust és egy orvost - űrhajós szerepeket vesz fel, mint repülőmérnök, orvosi tiszt, tudományos tisztviselő és parancsnok, miközben a 3D nyomtatott, 158 négyzetméteres Mars Dune Alpha habitatban tartózkodnak - írja az IFLscience.

Amellett, hogy a szeretteiktől távoltartott hónapok pszichológiai megterhelést is jelentenek, a legénység más kihívásokkal is szembenéz a kutatók szerint. A CHAPEA szimulálni fogja azokat a feltételeket, amelyekkel a Mars küldetésének legénysége szembesülne, ideértve a korlátozott erőforrásokat és az 5-20 perces kommunikációs késéseket. Emellett a szimulált berendezési hibákkal és más "környezeti stresszhatásokkal" is szembesülnek, a NASA szerint. A legénység olyan tevékenységeket fog végezni, mint a Mars felszínén történő séták szimulálása és más tudományos kutatások.

"A szimuláció kritikus fontosságú a megoldások teszteléséhez, amelyek megfelelnek a Mars felszínén való élet komplex igényeinek" - mondta Grace Douglas, a NASA Johnson Űrközpontjának Haladó Élelmiszer Technológia kutatási erőfeszítésének vezető tudósa egy sajtóközleményben. "A Földön végzett szimulációk segítenek nekünk megérteni és felkészülni azokra a fizikai és mentális kihívásokra, amelyekkel az űrhajósok szembesülnek, mielőtt elindulnak."

Korábban már próbálták szimulálni a hosszú távú életet egy másik bolygón, vegyes eredményekkel. A Scientific International Research In Unique Terrestrial Station (Project SIRIUS) és a Mars-500 által végzett szimulációk azt mutatták, hogy a legénység egyre inkább autonóm módon kezdett élni, ahogy nőttek a kommunikációs késések. Bár ez pozitív volt abban az értelemben, hogy bármely Mars legénységnek egyedül kellene végeznie a feladatokat, az viszont aggasztó volt, hogy az űrhajósok és a földi misszióirányítás közötti kapcsolat milyen sűrűn szakadt meg. 

Ez a Mars szimulációs kísérlet izgalmas lehetőséget kínál a NASA számára, hogy megértsék és megoldást találjanak a hosszú távú űrutazás során felmerülő kihívásokra. Reméljük, hogy a CHAPEA misszió sikeres lesz, és értékes információkkal szolgál majd a Mars felszínén való élet előkészítéséhez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás