promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kíváncsi rá hogy nézett ki Magyarország a dinoszauruszok idejében? Most megnézheti
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Földünk olyan sokat alakult az évezredek során, hogy rá se ismerünk otthonunkra!

Az, ahogy ma ismerjük a Föld felszínét, viszonylag új. A mostani Földünket és óceánjainkat igencsak sok természeti jelenség formálta olyanná, amilyen. Eurázsia, Amerika, Afrika, Antarktisz és Óceánia - hatalmas tektonikus lemezek eredménye, amelyek egymásba illeszkednek, mint egy kirakós játék. Nagyon lassan ugyan, de ezek a földrészek mozognak. Egy emberi élet során a aligha észlelhető változás, de millió évek alatt a Föld kontinensei egészen látványos változáson mennek keresztül, amitől alig lehet ráismerni ezekre a földrészekre - írja az IFLscience.

Ma van 140 éve, hogy elpusztult az utolsó kvagga, ami egy lóféle volt. A faj újjáélesztésére tett kísérletek adták a Jurassic Park film ötletét.

Az Artis Magistra állatkertben, Amszterdamban élt. Az alföldi zebra egy olyan alfaj volt, amely már kihalt. Egykoron nagy számban előfordult Dél-Afrika Fokföld tartományában és  Orange Free State déli részén. Ez a zebrafajta különbözött a többitől abban, hogy a megszokott csíkos mintázat csak a test első részén volt jelen. A középső részen a csíkok sötétedtek, a sötét csíkok közötti terület pedig szélesedett. A hátsó lábak pedig sötétbarnák voltak. A név eredete a khoikhoi nyelvből származik, és hangutánzó szó, amely a kvagga hangját utánozza. Az alfaj újjáélesztését az 1980-as években kezdték el, amikor DNS-mintákat vizsgáltak a kvaggabőrből, valamint élő zebrák keresztezésével. Michael Crichton, a Jurassic Park regény szerzője az újjáélesztési programból merítette a könyvének ötletét, amelyből később film is készült, amit már senkinek nem kell bemutatnunk.

Az Ancient Earth Map nevű eszközön mi magunk is megvizsgálhatjuk ennek az évfordulónak az apropójából, hogy hazánk a dinoszauruszok idejében hogyan nézett ki. A programot Ian Webster készítette a PALEOMAP Project fedőnév alatt, lemeztektonikai adatok és paleogeográfiai térképek segítségével.

Az alapértelmezett nézet 240 millió évvel ezelőttre nyílik meg, a Pangaea szuperkontinens korszakába, de választhatók nézetek 750 millió éves időszaktól egészen a jelenig. Asztali számítógépeken, ha lenyomva tartjuk a bal és jobb nyilakat a billentyűzeten, akkor még láthatja, ahogy a kontinensek szétesnek és végül kialakítják a mai formájukat.

A térkép lehetőséget nyújt arra is, hogy fontos pillanatokat lássunk a Föld életének történetében, például az első gerinceseket, az első hominidákat és a dinoszauruszok kihalását.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás