promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos problémát jelenthet egy alkalmazás, emberek millióinak van letöltve
Borítókép:  Profimedia - Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Körültekintően kell használnunk az alkalmazásokat, nem mindegyik veszélytelen. 

Kártevővé vált a Mac számítógépeken használható NightOwl alkalmazás. Ezt eredetileg arra tervezték, hogy a felhasználók napszaknak megfelelően automatikusan váltani tudjanak a macOS világos és sötét témái között, de mára szükségtelenné vált, az Apple beleépítette ezt a funkciót a macOS-be.

Ennek megfelelően jó eséllyel nem bánta a fejlesztője, hogy még el tudta adni ezt az innentől kezdve nem túl értékes szoftverét. Viszont a még meglévő felhasználók nem jártak jól az üzlettel, a monetizálása érdekében az új tulajdonos olyan funkciót épített bele, amely lehetővé tette az ügyfelei számára az internetes kérések kiküldését a számítógépeiken és internetkapcsolataikon keresztül.

Ezzel a funkcióval például túlterheléses támadásokra használt botnetbe szervezhetőek a számítógépek, az IP-címeik mögé bújva követhetőek el internetes bűntények, de éppenséggel reklámcsalásra is használható a szoftver.

Az Apple is felfigyelt a botrányra, és letiltotta a NightOwl digitális aláírását, így a naprakész macOS rendszerek sem automatikus, sem manuális indítási kísérlet esetén sem hajlandóak futtatni az alkalmazást. A felhasználókat értesítik erről a tiltásról, és lehetőséget kapnak a NightOwl alkalmazás eltávolítására. Eddig főként böngészőkiegészítőkkel fordult elő, de sajnos a hagyományos alkalmazások sem védettek ezektől a problémáktól.

Fontos, hogy a felhasználók tisztában legyenek a letöltött alkalmazások eredetével és megbízhatóságával. Az ilyen esetek elkerülése érdekében néhány alapvető óvintézkedést érdemes betartani:

  • Ellenőrizd az alkalmazás forrását, és csak megbízható forrásból töltsd le őket.
  • Olvasd el más felhasználók véleményeit és értékeléseit az alkalmazásról.
  • Frissítsd rendszeresen az operációs rendszert és az alkalmazásokat.
  • Ellenőrizd az alkalmazások által kért engedélyeket, és legyél óvatos a túlzott engedélykérésekkel.
  • Használj megbízható biztonsági szoftvereket a számítógépeden.

Ezek az alapvető óvintézkedések segíthetnek minimalizálni a kockázatot, és biztonságosabbá tenni a számítógéped és adataid használatát. Mindig legyél körültekintő és tájékozott a letöltött alkalmazásokkal kapcsolatban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás