promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bajba kerülhetnek a Facebook felhasználók, ha nem figyelnek? A közösségi óriásnak is tilos lesz ez a fontos dolog a jövőben, de kijátszhatják a rendszert
Borítókép:  Profimedia - Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mindig érdemes résen lenni, ha az adatainkról van szó.

Az Európai Unióban élő felhasználók számára jelentős változások következnek a Meta (korábban Facebook) szolgáltatásaiban. A vállalatnak és az Instagramnak mostantól egyértelmű engedélyt kell kérnie a felhasználóktól, hogy személyre szabott hirdetéseket jelenítsenek meg nekik. Ez a változtatás azután történt, hogy a Meta több országban is felkeltette a szabályozó hatóságok figyelmét az adatgyűjtési gyakorlatával kapcsolatban. A vállalat a célzott hirdetések megjelenítéséhez használt adatok gyűjtése miatt került a hatóságok célkeresztjébe - írta meg a The Guardian.

Korábban a Meta azt állította, hogy a felhasználók adatainak feldolgozása "jogos érdek", azonban mostanra belátták, hogy az uniós törvényeknek megfelelően inkább engedélyt kell kérniük a felhasználóktól.

Ez azt jelenti, hogy az adatfeldolgozás a hirdetések céljából az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség és Svájc területén élő felhasználók esetében már nem "jogos érdeken", hanem beleegyezésen alapul majd.

Az Apple példáját felidézve, a cikk említi, hogy az iOS 14 egyik frissítésével az alkalmazásoknak engedélyt kell kérniük a felhasználók tevékenységének követéséhez. Az új rendszer lehetőséget ad arra is, hogy az összes alkalmazás elől véglegesen elzárjuk ezt a funkciót.

Ez a változás komoly kihívást jelent a Meta számára, mivel tavaly a vállalat bevételeinek 97 százaléka származott hirdetésekből.

Miért fontos végigolvasni a brutál hosszú beleegyező nyilatkozatokat?

Az online világban való részvételünk során gyakran találkozunk olyan helyzetekkel, amikor a közösségi média oldalak vagy más online szolgáltatók beleegyezési nyilatkozatokat kérnek tőlünk. Ezek a nyilatkozatok általában hosszúak és unalmasak lehetnek, és sokan hajlamosak átlapozni vagy figyelmetlenül elfogadni őket. Azonban fontos megértenünk, hogy miért van szükség ezeknek a nyilatkozatoknak az elolvasására és figyelembevételére.

  • Először is, a beleegyezési nyilatkozatok részletesen leírják, hogy milyen adatokat gyűjtenek rólunk és hogyan használják fel azokat. Ez segít abban, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen információkat osztunk meg az online platformokkal, és hogyan lehetnek ezek az adatok felhasználva a személyes érdekeinkkel összhangban vagy akár ellentétesen.
  • Másodszor, a nyilatkozatokban gyakran találhatunk fontos információkat adataink védelméről és a biztonsági intézkedésekről. Ez segít abban, hogy felismerjük a potenciális kockázatokat és megértsük, hogyan védhetjük meg magunkat az adatlopások és a személyes információk illetéktelen felhasználása ellen.
  • Harmadszor, az elolvasott nyilatkozatok segítenek abban, hogy tájékozott döntéseket hozzunk az online tevékenységeinkkel kapcsolatban. Ha tudjuk, hogy milyen adatokat osztunk meg és hogyan használják fel azokat, könnyebben eldönthetjük, hogy mennyire vagyunk kényelmesek azzal, hogy az adott platformon aktívak legyünk, vagy hogy milyen beállításokat hozzunk létre adataink védelme érdekében.
  • Végül, ezek segítenek abban, hogy tudatosabb és felelősebb felhasználókká váljunk az online térben. Az információk birtoklása és megértése lehetővé teszi számunkra, hogy jobban ellenőrizzük az online jelenlétünket, és megvédjük magunkat a visszaélésektől és a manipulációtól.

Az igazi kérdés mégis az: van valaki, aki életében legalább egyszer végigolvasott már egy ilyen nyilatkozatot?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás