promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlenül látványos természeti rejtélyre találhattak választ a tudósok – videó
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A jelenség annyira ritka, hogy a megértése már emiatt is rendkívül problémás.

Elképesztően durva vihar vonult végig Magyarországon az elmúlt napokban, sok helyen komoly feladatot adva ezzel a tűzoltóknak. Leszakadt fák ágai, megrongálódott épületek és beázott pincék okozták a legnagyobb problémát. De sok területet elöntött a víz a köztereken is. Az éjszakai vihar hatalmas villámokat szórt, amiről sokan úgy nyilatkoztak, mint ami teljesen bevilágította a lakásokat – ezért aludni sem lehetett tőlük. Rejtélyes dolog a villámlás, aminek bizonyos aspektusait a tudomány a mai napig vizsgálja. Ilyen a gömbvillám is.

A gömbvillám egy olyan jelenség, amely során egy fényes, gömb alakú objektum látható az égen. Ez a jelenség általában viharok vagy elektromos aktivitás közelében fordul elő. A gömbvillámot gyakran kíséri hanghatás, például mennydörgés vagy zúgó hang.

A gömbvillám kialakulása még mindig rejtély és számos elmélet létezik arról, hogyan jön létre. Az egyik elmélet szerint a gömbvillámok a légköri elektromos kisülések eredményei lehetnek – idézi a tudományos megállapítást az IFLScience. Más elméletek szerint a gömbvillámok plazma vagy gázfelhők eredményei lehetnek. Azonban a pontos kialakulási mechanizmus még mindig nem teljesen ismert.

"A gömbvillám fényességét a tanúk általában egy 100 wattos lámpához hasonlítják. Nappali körülmények között nehéz lenne távolról látni." - mondta Mark Stenhoff - aki 1999-ben írt egy könyvet a Gömbvillám jelenségéről - a lapnak.

A gömbvillámok gyakran rövid életűek és gyorsan eltűnnek. Azonban vannak olyan ritka esetek, amikor a gömbvillám hosszabb ideig is megfigyelhető. Ezek az esetek különösen érdekesek a kutatók számára, akik igyekeznek megérteni a jelenség természetét és tulajdonságait.

A tudományos közösség számos kísérletet és megfigyelést végzett a gömbvillámokkal kapcsolatban. Az egyik elmélet szerint a gömbvillámokban olyan anyagok lehetnek jelen, mint például a szén vagy a vas, amelyek hő hatására ionizálódnak és fényt bocsátanak ki. Más kutatók szerint a gömbvillámokban olyan vegyületek lehetnek jelen, amelyek kémiai reakciókat hoznak létre a légkörben.

Bár a gömbvillámok továbbra is misztikus jelenségek maradnak, a tudományos kutatások és megfigyelések segítenek közelebb kerülni a megértésükhöz. A kutatók folyamatosan gyűjtenek adatokat és elemzik a gömbvillámokkal kapcsolatos jelenségeket, hogy jobban megértsék ezeket a rejtélyes és lenyűgöző eseményeket.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás