promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Isten valóban létezik: a világhírű tudós az univerzummal vont párhuzamot a bizonyítás során
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Isten létezéséről rengeteg filozófus elmélkedett, de a német polihisztor, Leibniz ki is jelentette, hogy kell lennie Istennek.

Gottfried Wilhelm Leibniz egy nagyon sokoldalú és kreatív tudós volt, aki a matematikában, a fizikában, a jogban és a történelemben is jelentős eredményeket ért el. A filozófiában pedig a racionalizmus egyik legnagyobb képviselője volt, aki Descartes után az általános megismerési módszert kereste.

Leibniz szerint Isten minden lehetséges világ közül azt választotta ki, amelyik a legjobb volt. Ezért polihisztor azt állította, hogy ez a világ „a legjobb a lehetséges világok közül”. A tudós tehát nem tagadta Isten létezését, sőt őt tartotta az univerzum alapjának és céljának.

Egy TikTok-ra feltöltött videó el is kezdi boncolgatni Leibniz szemével a kérdést. A német tudós tehát arra a következtetésre jutott, hogy Istennek léteznie kell. Úgy gondolta, hogy muszáj lennie egy természetfeletti rendező erőnek, ami magyarázatot ad az univerzum létezésére.

Leibniz szerint ez nem hit kérdése, hanem tényleg logikus gondolkodás eredménye. A lenti videóban megtudhatjátok, hogy milyen érveket hozott fel.

Leibniz filozófiájának központi elemei a monádok, amelyek egyszerű, önmagukban zárt, szellemi lényegek, amelyekből az egész univerzum felépül. Maga a monád szó a kozmogóniában a Legfőbb Lényre, istenségre, illetve minden dolgok teljességére utal.

A polihisztor szerint ezek nem hatnak egymásra, de Isten által összehangoltak, így egy tökéletes harmóniát alkotnak. Isten maga is egy monád, de ő a legfelsőbb monád, aki minden mást megteremtett és előre elrendelte.

Most biztosan sokan ledöbbentek, hogy TikTok-on lehet érdekességeket is találni. Tény, hogy Leibniz azért kicsit kacifántosan bizonyította be, hogy van Isten, és természetesen ezt sem kell 100 százalékosan készpénznek venni. Sokan továbbra is úgy vannak vele, hogy addig nem fognak hinni semmi ilyesmiben, amíg nem látják a saját szemükkel.

Egyetérthetünk az ateista gondolkodó, Bertrand Russel állításával is, hogy „a világ csak van, ez minden” szóval nem kell ezt túlgondolni. Viszont valóban így lenne?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás