promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Marson találtak valami óriásit, az élet nagy kérdésére adhat választ
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Olympus-hegy a naprendszer legnagyobb hegye, számtalan titok őrzője a gigantikus monstrum.

A NASA a Marson történelmi projektet és felfedezéseket folytat, a Perseverance marsjáró pedig az élet nyomait keresi a vörös bolygón. Az Olympus-hegy a Naprendszer legnagyobb hegye, amely számtalan titok őrzője lehet a szakértők és tudósok szerint is. A hegy a korábbi mérések szerint akkora, mint Franciaország, és a felszínről nagyon nehezen vehető észre, hiszen hatalmas a kiterjedése. A Helló Magyar most a Futurism ismeretterjesztő oldal tudományos cikke alapján írta meg, hogy a tudósok most azt feltételezik, hogy a mostani hegy egykor egy sziget lehetett a Mars óriási vizei közepette, onnan emelkedett ki.

Tudósok azt mondják most, hogy a vulkán morfológiai hasonlóságokat mutat a Földön most is működő vulkáni szigetekkel, ez pedig hatalmas áttörés lehet, hiszen sokkal többet tudhatunk meg a gigászi hegy múltjából is. A hegyről nagyon régóta úgy írnak a tudományos folyóiratok hasábjain, mint egy óriási rejtély. Amúgy 25 kilométer magas, amely messze fölülmúlja a Föld legnagyobb pontját is.

A francia kutatók azt mondják, hogy a kialakulása is ahhoz kötődik, hogy a folyékoly lávája a vízbe ömlött, és később ez szilárdult meg, és ez alkotja ma a hegy nagy részét.

A kutatók ezzel kapcsolatban a marsi életről is szóltak, hiszen ez a felfedezés tovább erősíti azt az elméletet, hogy a Marson egykor óriási óceánok voltak. A kutatók az Olympus-hegy révén arra is esélyt látnak, hogy jobban megérthetővé válik, mi történt a vízzel a Marson, és mindez mikor történhetett. Utóbbi pedig az által tanulmányozható, hogy megnézik majd a szakértők, hogy hány éves lehet az olympus-hegy.

Íme a lenyűgöző hegy:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás