promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
46 ezer éves parazitákat találtak a permafrosztban, a tudósoknak sikerült feléleszteniük őket
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szenzációs felfedezés, ami bizonyos szempontból aggasztó is.

Az „örök” fagy világa, vagyis a permafroszt már rengeteg érdekes felfedezéssel ajándékozta meg az emberiséget, hiszen a globális felmelegedés hatására elkezdtek „kiolvadni” egyes területek Szibériában, így a tudósok olyan dolgokat találtak, amik elképesztően régiek, ráadásul tudományos szempontból hihetetlen jelentőséggel bírnak – bár komoly veszélyeket is rejt egy ilyen lelet, ez pedig sokakat aggaszt.

Volt már, hogy egy ősi állat rendkívül jó állapotban megmaradt tetemét találták meg a tudósok, és olyan is előfordult, hogy egy „zombivírust” fedeztek fel. Még 2018-ban pedig olyan parazitákra leltek, amik a bennük talált növénymaradványok alapján nagyjából 46 ezer évesek – de nem is ez a legdöbbenetesebb az egészben, hanem az, hogy még ennyi idő után is sikerült őket feléleszteni.

A sokáig teljesen kihaltnak vélt Panagrolaimus kolymaensis nevezetű fonalféreg képes a kriptobiózisra, vagyis arra, hogy az életjelenségei megszűnjenek, és a sejtszintű anyagcseréje is leálljon, ha szélsőségessé válnak a környezeti körülmények – de a szakemberek eddig azt hitték, hogy maximum 40 évig képesek erre, és nem 46 ezer esztendőn keresztül, ez pedig teljesen új megvilágításba helyezi a dolgokat.

A tudósok természetesen nagyon izgatottak a felfedezés miatt, hiszen ez több szempontból is óriási dolognak számít, az pedig külön gigantikus öröm számukra, hogy sikerült feléleszteni ezeket a parazitákat. A 46 ezer éves álmából felkelő Panagrolaimus kolymaensis tanulmányozása minden bizonnyal ebben a pillanatban is zajlik, a permafrosztot pedig továbbra is figyelik a szakemberek, hátha hasonlóan értékes leleteket találnak a közeljövőben.

Itt lehet megnézni egy videót a permafroszt felfedezéseiről, így egyebek között a fonalférgekről is:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás