promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Houston, baj van? Megszakadt a NASA kapcsolata a Nemzetközi Űrállomással
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem állították, hogy korábban még soha nem történt ilyen, ám a fejlett technológia miatt senki nem feltételezte, hogy még előfordulhat.

A NASA houstoni Johnson Űrközpontjában áramszünet miatt megszakadt a kommunikáció a Nemzetközi Űrállomással (ISS). Az űrügynökségnek orosz kommunikációs rendszerekkel kellett közölnie az űrhajósokkal a történteket, jelezve, hogy további elbocsátások szükségesek, ha az ISS-nél ez újra elfőfordul - írja az IFLscience.

Michael Collins volt a legelszigeteltebb ember az emberiség történetében, mikor a Holdra utazás alatt elzáródtak a kommunikációs csatornái a Földdel. Ekkor Armstrong és Aldrin épp híres sétájukat tette meg a Holdon. Ez a tapasztalat majdnem minden következő Apollo-küldetésnél megismétlődött, 13 alkalmat kivéve. Az ISS űrhajósai még nem érték el ezt a megszakítási szintet. A rádiócsend náluk csak 20 percig tartott és teljes magányról sem beszélhetünk, ha a hét űrhajós ott volt egymásnak a fedélzeten.

Mindazonáltal a tapasztalat arra emlékeztet bennünket, hogy még alacsony Föld körüli pályán is, félnapi autóútra az emberektől - akik felett repülnek - előfordulhat, hogy elveszítjük a kapcsolatot az emberiség többi részével. Emberek milliói látták volna az ISS elhaladását a fejük felett ebben az időszakban, de csak azok tudtak volna üzenetet küldeni, akik jövőre tervezték megszakítani kapcsolatukat az állomással.

A NASA határozottan kitart amellett, hogy a megszakítás nem jelentett veszélyt az állomásra vagy a legénységre. A The Guardian az ISS-program menedzsere, Joel Montalbano szavait idézi;

„Nem volt probléma a fedélzeten. Ez pusztán földi probléma volt. Soha nem volt veszélyben sem a személyzet, sem a jármű.”

A közvetlen kommunikáció Houston és az állomás között 90 percen belül helyreállt a tartalék rendszerek segítségével.

Bizonyos értelemben meglepő, hogy ilyesmi még nem fordult elő az állomás 1998-as elindítása óta. Végülis Houston ez idő alatt szembesült néhány szélsőséges időjárási eseménnyel, és a rendszerek továbbra is működtek. A NASA az űrhajósai életének tulajdonított értéket tükrözve egy egész tartalék irányítóközpontot épített Houstonon kívül, de ezúttal nem aktiválták.

 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás