promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világszenzáció: elképzelhetetlenül értékes leletekre bukkantak egy magyar városban, az egész szakma a hazai paleontológusok lábai előtt hever
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ilyen talán csak egyszer történik az ember életében, és most magyar szakértők lehettek szemtanúi!

Rendkívül izgalmas hírekről számolt be a nemzetközi sajtó: dinoszaurusz temetőt találtak a lerombolt magyar falu alatt - írja a dailynewshungary.com.

Ezek a különleges lények évmilliókon keresztül hódították meg a világot, és mindmáig lenyűgözik az emberiség képzeletét. A dinoszauruszok története izgalmas rejtélyekkel, csodálatos felfedezésekkel és lenyűgöző tudományos kutatásokkal övezi meg őket. A dinoszauruszok olyan ősi, hatalmas hüllők voltak, akik több mint 160 millió éven keresztül uralták a Földet. A szó jelentése "nagy rettenetes gyíkok", és valóban, az óriási testükkel és elképesztő képességeikkel hatalmas birodalmat építettek ki a kontinenseken. Az első dinoszauruszok megjelenése a triász korszakra tehető, és a mezozoikum (közönségesebb nevén a dinoszauruszok kora) volt a fénykora.

Felfedezések és Kutatások

A dinoszauruszokról való ismereteinket nagyrészt az 1800-as évek közepén indult tudományos kutatásoknak köszönhetjük. Az első teljes dinoszaurusz-csontvázat 1824-ben fedezték fel, és ez elindította a paleontológusokat a lenyűgöző rejtélyek feltárásának útján. Híres dinoszaurusz-felfedezések közé tartozik a Brachiosaurus, a Triceratops és természetesen a Tyrannosaurus rex. A kutatások és ásatások folyamatosan bővítik és pontosítják tudásunkat ezeknek a ősi lényeknek az életéről és viselkedéséről.

Magyar falu alatt bukkantak újabb leletekre

Az Iharkút települést annak idején a bányászat oltárán áldozták fel, azonban ennek a tragikus eseménynek köszönhetően új korszak nyílt a magyar őslénykutatásban. Dr. Ősi Attila paleontológus 23 évvel ezelőtt fedezte fel és kezdte el kutatni az egyedülálló iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyet, amely gazdag leletekkel ajándékozza meg a tudományt.

Az iharkúti bauxitbánya kőzetének elemzésekor véletlenül felfedezte a lelőhelyet, amelyben a csontok egymás hegyén hevertek: csigolyák, fogak és különböző töredékek, amilyet Magyarországon korábban még sosem láttak. Dr. Ősi Attila július közepén megjelent könyvében, a "Dinoszauruszok nyomában: Kaland, felfedezés és a bakonyi őshüllőkutatás története" című művében megosztja az eddigi kutatások eredményeit. Az érdeklődők nyílt napokon vehetnek részt az iharkúti területen zajló terepi munkában, melynek bevételét a kutatások támogatására alapított Magyar Dinoszaurusz Alapítvány kapja.

Legutóbbi posztjukban megmutatják a munkájuk gyümölcsét is:

"Több, mint 85 millió éves és rendkívül törékeny madárleletek kutat az ELTE Dinoszaurusz Kutatócsoportja idén is a bakonyi dinoszaurusz lelőhelyen! Az elmúlt évekhez hasonlóan a nagyközönség idén is ellátogathat a Bakonyi dinoszaurusz lelőhelyre és testközelből tapasztalhatja meg, milyen az őslénykutató munkája, hogy találják meg és hogyan szabadítják ki a kőzetből a 85 millió éve ott lapuló ritka fosszíliákat és azt is, hogy hogyan lehet a leletekből kiolvasni az egykori élővilágra vonatkozó információkat."

Az iharkúti lelőhely egyedülálló, és egyre több információt nyújt a kréta kori Kárpát-medence őslényvilágáról. Az itt talált leletek kiemelkedő nemzetközi jelentőségűek, és további izgalmas felfedezésekre adnak lehetőséget a jövőben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás