promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Keverék dinoszauruszt találtak, ilyet még a tudósok sem láttak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megvan egy újabb hiányzó láncszem.

A dinoszauruszok elképesztően hosszú időn keresztül uralták a Földet, aztán 65,5 millió éve szinte egyik napról a másikra eltűntek a bolygóról. A végzetüket alighanem egy aszteroida-becsapódás okozta, amely sötétségbe borított mindent az általa felvert porral, gőzzel és különféle törmelékekkel, és évekre élhetetlenné tette a planétát.

A dinók azonban nem vesztek ki nyomtalanul, hiszen már korábban megkezdődött az átalakulásuk. Köztudott, hogy a hajdani őshüllők mai utódai a madarak, amelyek a hüllőmedencéjű dinoszauruszok Theropoda ágából alakultak ki.

Valójában már a kréta korban, 100 millió évvel ezelőtt megjelentek, majd a dinók tömeges kipusztulása után indultak gyors elterjedésnek a déli kontinensről. Az első madárszerű lények közé tartozott a félelmetes külsejű, filmekből is ismert Archaeopteryx (vezérképünkön).

Az első madárszerű állatok maradványaira a mai Kína területén bukkantak rá a paleontológusok. Ezeknek még dinoszauruszokra utaló jegyeik voltak, de már madárszerű volt a második lábujj karma, illetve a levegőben való manőverezést segítő hosszú tollak.

A közelmúltban pedig előkerült a föld mélyéről egy olyan bizarr teremtmény, amely egyértelmű átmenetet képez a dinók és a madarak között. Ha úgy tetszik, a hibrid egyfajta hiányzó láncszem ebben a sorban, a kutatók ezért is repesnek a boldogságtól, hogy megtalálták.

A 120 millió éve élt állat a Cratonavis zhui nevet kapta, és egy szinte teljes fosszilizálódott csontváza fennmaradt. Így a szakemberek alaposan meg tudják vizsgálni a madárrá átalakulás újabb állomásait, ami kétségkívül szenzációs lehetőség. Ami a Cratonavis zhui esetében a legmeglepőbb, az a hosszú lapocka és első lábközépcsont, ami a mai madaraknál már egészen másféle kialakítású.

Kép: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás