promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Támadnak az ijesztő péniszhalak, amik a torkodon is akadhatnak
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Legalábbis néhány kultúra torkán, mert sokan a péniszhalat ínyencségként fogyasztják.

A Kelet-Ázsiában honos Urechis unicinctus, a Bohai-öbölben, a Koreai-félsziget és Hokkaido partjainál fordul elő a leggyakrabban. A Csendes-óceán nyugati partvidékén is fellelhető egy közeli rokona, az Urechis caupo, amelyet szintén péniszhalnak csúfolnak a hengeres, húsos testformája miatt.

Azt tudni kell, hogy bár a köznyelvben valóban péniszhalként tartják számon az élőlényeket, de valójában nem halak, hanem úgynevezett kanálféreg.

Az állat a sekély vizekben, a homokos és lazább mederfenékben ás magának U-alakú járatokat, amelyekben rejtőzködik él és táplálkozik. A Urechis unicinctus egy detrituszfogyasztó, vagyis az elhalt szerves anyagokat eszi meg, így nagyon hasznos állatka.

A fején lévő ormányból nyákot választ ki, amely a járat falához tapaszt. A féreg hátrahúzódik a járatban, miközben további nyákot termel, így egy nyákoshálót hoz létre. Amikor elég ételt gyűjtött össze, a féreg előre mozog a járatban, és lenyeli a nyákoshálót és a benne lévő táplálékot.

Ide kattintva nézhetitek meg a képet, hogy milyen bizarr látványt nyújtottak a péniszhalak, miután egy vihar után partra kerültek. Az Indy100 cikkben számolt be róla, hogy az eset igazán meglepte az argentínai Río Grande lakóit.

De ez a féreg tényleg a torkunkon is akadhat? Hát persze, ha valaki bevállalja, hogy megeszi. Koreában gyakran nyersen fogyasztják sóval és szezámolajjal vagy gochujanggal (csípős szósszal). Kínában zöldségekkel pirítják össze, vagy kiszárítják és porrá őrlik, hogy ízfokozóként használják. Horgászcsaliként is alkalmazzák néhány hal, például laposhal vagy tengeri sügér fogására.

A kanálférgek fallikus megjelenése, a pletykák szerint afrodiziákum tulajdonságaival párosulva érdemelte ki „péniszhal” becenevet.

A lenti videóban a bevállalóssabb olvasóink megnézhetik, hogyan készítenek belőlük ételt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás