promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drogfüggő cápák miatt rettegnek a tengerbiológusok, szörnyű méreteket ölt a probléma
Borítókép:  profimédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyre félelmetesebb, hogy az emberi tevékenység miatt mi történik vizeink mélyén.

Évtizedek óta probléma az Egyesült Államokban a drogcsempészet. A dél- és közép-amerikai csempészek nem egyszer a tengerbe dobják a szállítmányokat, aminek végül az a következménye, hogy rengeteg drog kerül a vizekbe. Nem olyan rég a partra mosott a tenger egy jelentős adag kokainszállítményt Florida partjainál. A parti őrség 6,5 tonna kokaint foglalt le a Karib-tengeren és az Atlanti-óceánon, melyek becsült értéke nagyjából 186 millió dollár (63 milliárd forint). A tendencia pedig évről évre rosszabb.

Most úgy tűnik ez a drogmennyiség az állatokra is veszélyes lehet. A kutatók úgy vélik, hogy a vízbe mosódó kokaint a cápák például előszeretettel dézsmálják. Erre úgy jöttek rá, hogy a Floridai Egyetem környezetkutatói a Discovery Cocaine Sharks elnevezésű új sorozatában tesztelte, hogy vajon mennyire hajlamosak a drogok iránti vágyra ezek az állatok – írja a Live Science. A stáb először valódi kokainbálákhoz hasonló méretű és kinézetű csomagokat készített. Nem nehéz kitalálni, hogy a cápák azonnal rávetették magukat, volt olyan példány is, amelyik magával vitt egy egész bálát. De próbálkoztak halporos csomagokkal, amik úgynevezett dopaminlökettel szolgálnak az állatok számára, és ezt sem kerülték ki. Sőt, a cápák látványosan megvadultak tőle. Szóval az eredmény nem kétséges, már függőség jeleit mutatnyák szegény állatok. 

A tengerbiológusok hozzátették: jelenleg fogalmuk sincs, mit tehet a kokain cápákkal, ezért bíznak benne, hogy a további kutatások, majd sokkal többet derítenek ki a témában. Elmondásuk szerint a kokain mellett valószínű, hogy a tengerbe kerülő egyéb gyógyszerek is hatással lehetnek az állatokra, úgy mint a koffein, a lidokain, az amfetamin, különböző antidepresszánsok, és fogamzásgátlók is.

Floridában egyébként drogok nélkül is elég veszélyesek a cápák. Nemrég arról szóltak a hírek, hogy egy horgász megpróbálta megmosni a kezét a hajó mellett a vízben, és egy cápa azonnal csalinak nézte az ujjait, ráharapott a karjára és berántotta magával a férfit a vízbe. A sorsát ezen a videón meg is lehet nézni. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás