promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Titán első merülésénél túlvilági hangok figyelmeztettek a tragédiára
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Titán első merülésénél is gondok voltak, hátborzongató hangokat adott ki a tengeralattjáró.

A Titanic roncsai mindig is vonzotta az emberek kíváncsiságát, akik szerettek volna közelebbről megtekinteni a híres óceánjáró maradványait. James Cameron azért tett róla 1997-ben a 11 Oscar-díjas filmjével, hogy az RMS Titanic tragédiája méltó módon legyen feldolgozva.

Ugyebár egy amerikai cég, az OceanGate Expeditions lehetőséget kínált erre a kalandra, egy speciális tengeralattjáróval, a Titánnal, amely képes volt lemerülni az Atlanti-óceán mélyére. A cég a vezérigazgatóval együtt öt utast vitt magával a hajóroncshoz, akik között volt egy brit milliárdos, egy pakisztáni üzletember és fia, valamint egy francia Titanic-szakértő. A merülés azonban tragikus véget ért: a Titán összeroppant a víz nyomása alatt, és senki sem élte túl.

A tengeralatjáró eltűnése után több ország is bekapcsolódott a kutatásba, majd június 22-én csütörtökön egy kanadai hajóról indított távirányítású mélytengeri robot felfedezte a Titán roncsait a Titanic orrához közel, mintegy 488 méterre attól. A roncsok alapján már akkor lehetett tudni, hogy a tengeralattjáró egy katasztrofális robbanásban pusztult el.

A baleset oka persze még mindig nem tisztázott 100 százalékosan, de annyi biztos, hogy a Titán nem bírta elviselni a külső nyomást. A Titán tragédiája nemzetközi felháborodást váltott ki: sokan bírálták az OceanGate Expeditions céget, amiért felelőtlenül kockáztatta az utasok életét egy drága és veszélyes turisztikai program miatt. A cég vezérigazgatója és pilótája, Stockton Rush maga is az áldozatok között volt.

Karl Stanley az elsők között volt 2019 áprilisában, aki a kipróbálhatta a Titánt utasként. Már akkor elmondta, hogy hátborzongató, szinte kísérteties hangokat lehetett hallani a merüléskor. Az utazást követő napon Stanley e-mailt küldött Stockton Rushnak, amelyben figyelmeztette a hajót üzemeltető OceanGate Expeditions vezérigazgatóját, hogy itt bizony vannak hibák, amiket ki kellene vizsgálni.

Bár választ nem kapott a levélre, de Stanley azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy úgy tudja, Rush akkor törölte a merüléseket, és újjáépítette a tengeralattjárót, igyekezve kijavítani a hibákat. Sajnos persze eldőlt, hogy a merülőhajó még így sem volt tökéletes.

A Titán balesete az egyik legsúlyosabb tengeri katasztrófa volt az elmúlt évtizedekben. Szívszorító, de a roncsok között emberi maradványokat is találtak, amit orvosi szakemberek vizsgálnak, hogy még többet tudjanak elmondani a baleset körülményeiről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás