promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Haláluk előtti pillanatokban ezt látták a Titán tengeralattjáró utasai
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Titanichoz lemerülő Titán utasai azonban egy percig sem szenvedtek.

A Titán ugyebár egy amerikai turisztikai és expedíciós cég, az OceanGate által üzemeltetett mini-tenegeralattjáró volt, amely a Titanic roncsaihoz vitt le akár turistákat is. A súlyos tragédia után ugyebár óriási kérdés, hogy lesz-e még ilyen lehetőség a jövőben.

A Titán utasai életük kalandjára készültek, és elkezdtek lemerülni a Titanichoz. A mini-tengeralattjáró 2023. június 18-án veszítette el a kapcsolatot a felszínen lévő anyahajóval, körülbelül másfél órával azután, hogy elkezdte volna a kétórás ereszkedést.

A tengeralatjáró eltűnése után több ország is bekapcsolódott a kutatásba. Végül június 22-én, egy kanadai hajóról indított távirányítású mélytengeri robot felfedezte a Titán roncsait a Titanic orrához közel, mintegy 488 méterre attól. Itt már szinte rögtön tudni lehetett, hogy a mini-tengeralattjáró hátborzongató módon pusztult el.

A Titán balesete az egyik legsúlyosabb tengeri katasztrófa volt az elmúlt évtizedekben. Szívszorító, de a roncsok között emberi maradványokat is találtak, amit orvosi szakemberek fognak megvizsgálni, hogy még többet tudjanak elmondani a baleset körülményeiről.

A The New York Times most arról számolt be, hogy mit láthattak a haláluk előtti pillanatokban a tengeralattjáró utasai. Ami igazán hátborzongató, hogy szinte teljes sötétségben voltak. A merülés azért zajlott így, mert a külső lámpákat energiatakarékosságból csak akkor kapcsolták fel, amikor a jármű elérte a Titanicot.

Tehát csak a jelzőfények világítottak odabent, de a hátborzongató sötétséget azzal igyekeztek kompenzálni, hogy olyan zene szólt egy bluetooth hangfalon, amiket az utasok szerettek. A kivételek között fel volt tüntetve a country stílus, mivel azt a jármű tulajdonosa, Stockton Rush képtelen volt elviselni.

Ha szerencséjük volt, odakint az utasok láthattak világító állatokat is, mielőtt tragikusan a másvilágra kerültek. A jármű összeroppanáskor a fedélzeten lévők halála azonnali volt, mintha kólás dobozra ütnének rá egy hatalmas kalapáccsal.

A Titán legénységének tagjai között volt Stockton Rush, az OceanGate Expeditions alapítója és vezérigazgatója, aki a tengeralatjáró pilótája volt; Hamish Harding, egy brit milliárdos és felfedező, aki az Action Aviation tulajdonosa volt; Paul-Henri Nargeolet, egy francia óceánkutató és Titanic-szakértő, aki több tucat alkalommal látogatta meg a roncsot; valamint Shahzada Dawood pakisztáni származású brit üzletember és 19 éves fia, Suleman.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás