promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Titanicnál felrobbant Titánról vérfagyasztó felvétel került ki a TikTokra
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Most egy hátborzongató videó is kikerült TikTokra a Titán tragédiájáról.

A Titán egy 6,7 méter hosszú, öt fős turista tengeralatjáró volt, amelyet az OceanGate Expeditions amerikai cég üzemeltetett. Elsődlegesen ugyebár azért tervezték, hogy meg le tudjanak vele merülni a Titanichoz, megvizsgálva a roncsait.

Az RMS Titanic ugyebár anno 1912. április 14-én süllyedt el az Atlanti-óceán mélyére. A roncsokat anno 1985-ben fedezték fel, és azóta több expedíciót is indítottak oda. A roncs folyamatosan romlik a lenti körülmények miatt, és egyre kevesebb esély van arra, hogy megőrizzék az utókor számára, kivétel ugyebár azokat, amiket sikerül felszínre hozni.

A Titán utasai életük kalandjára készültek, elkezdtek lemerülni a Titanichoz. A mini-tengeralattjáró 2023. június 18-án veszítette el a kapcsolatot a felszínen lévő anyahajóval, körülbelül másfél órával azután, hogy elkezdte volna a kétórás ereszkedést.

A tengeralatjáró eltűnése után több ország is bekapcsolódott a kutatásba. Ezen a héten június 22-én, vagyis csütörtökön egy kanadai hajóról indított távirányítású mélytengeri robot felfedezte a Titán roncsait a Titanic orrához közel, mintegy 488 méterre attól. A roncsok alapján úgy tűnt, hogy a tengeralatjáró „katasztrofális robbanásban” pusztult el.

A Titán legénységét halottnak nyilvánították, az OceanGate Expeditions pedig közleményben fejezte ki részvétét. A jármű ugyebár nem rendelkezett hivatalos tanúsítvánnyal vagy engedéllyel a mélytengeri merülésre, mivel az Egyesült Államokban nincs ilyen szabályozás a turista tengeralattjárókra.

A Titán balesetének a pontos okait természetesen még vizsgálják, többnyire csak találgatások vannak, de már több szakértő is kifejtette a véleményét, hogyan történhetett a tragédia. Nem olyan rég a TikTokra is felkerült egy hátborzongató videó, miképp robbant fel a mini-tengeralattjáró, aminek a legénysége gyakorlatilag egy szempillantás alatt meghalt.

A Titán legénységének tagjai között volt Stockton Rush, az OceanGate Expeditions alapítója és vezérigazgatója, aki a tengeralatjáró pilótája volt; Hamish Harding, egy brit milliárdos és felfedező, aki az Action Aviation tulajdonosa volt; Paul-Henri Nargeolet, egy francia óceánkutató és Titanic-szakértő, aki több tucat alkalommal látogatta meg a roncsot; valamint Shahzada Dawood pakisztáni származású brit üzletember és 19 éves fia, Suleman.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás