promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Riasztó állapotban a grönlandi jégtömeg, természeti katasztrófától félnek a kutatók
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Súlyos következményei lesznek, ha megindul a jég Grönlandon.

A napokban közzétettek egy kutatást a Science-n, amiből kiderül, hogy Grönland nagy része 416 ezer évvel ezelőtt egy jégmentes, zöld terület volt, ugyanis a hőmérséklet hasonló volt a mostanihoz. Ez megdöntötte azokat a korábbi feltételezéseket, miszerint a grönlandi jégtömeg évmilliókon keresztül fagyott volt.

Vagyis már 400 ezer évvel ezelőtt is volt egy komoly olvadás a területen, ami több, mint 1,4 méteres tengerszint-emelkedéshez vezetett.

A mostani globális felmelegedés viszont sokkal komolyabb következményeket vonhat maga után, ugyanis ha továbbra is folytatódik a jelenleg tapasztalt, rohamos olvadás, akkor az egy súlyos, természeti katasztrófát eredményezhet a jövőben. A grönlandi kutatócsoport attól fél, hogy az ember okozta éghajlatváltozás még inkább felgyorsítja ezt a természetes folyamatot, és amennyiben a jégtömeg teljesen elolvadna Grönlandon,

7 méterrel emelkedne meg a tengerszint, ami brutális pusztítást végezne a világ partjai mentén.

A kutatáshoz Bierman és egy nemzetközi tudósokból álló csapat éveken keresztül elemezte azokat a fagyott üledékeket, amiket az északnyugati-grönlandi Century táborban, egy amerikai katonai bázison gyűjtöttek be a jégmagból még 1966-ban. A szakértők kiszámították, hogy ez az üledék nagyjából 416 ezer évvel ezelőtt rakódott le jégmentes környezetben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás