promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyarok munkája van a legnagyobb veszélyben a Mesterséges Intelligencia miatt
Borítókép:  profimédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bizonyos területekről hamarabb el kell majd küldeni az embereket, mint gondolnánk! 

A mesterséges intelligencia (MI) fejlődése és terjedése jelentős hatással van a munkavilágra. Az MI alkalmazása számos területen forradalmi változásokat hozhat, és lehetőségeket teremthet a hatékonyság növelésére, a folyamatok automatizálására és az új lehetőségek felfedezésére. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy az MI mennyire veszélyezteti a munkahelyeket, és milyen területeken lehetnek a legnagyobb változások?

Az OECD friss jelentése szerint Magyarországot veszélyezteti leginkább a technológiai fejlődés. De legalábbis, ami a munkahelyeket illeti Európában. A jelentés szerint az OECD-országokban átlagosan a munkaerő 27 százalékát teszik ki azok a munkakörök, amelyeknél a legnagyobb az automatizálódás kockázata. Kelet-Európában, különösen Magyarországon ez az arány még magasabb, ahol az állások 36,4 százaléka lehet veszélyben. A pontos diagramot a Reuters közölte, amin jól látható, hogy ott kullogunk a hátsó sorban.

A technológiai fejlődés, különösen a mesterséges intelligencia, jelentős hatást gyakorol a munkaerőpiacra. Az automatizáció és a robotizáció előrehaladása lehetővé teszi, hogy egyre több munkafolyamatot végezzenek gépek és szoftverek, amelyek korábban emberi erőforrásokat igényeltek. Ez a változás aggodalmat kelt a munkavállalók körében, akik attól tartanak, hogy elveszítik munkahelyüket és nehézségekkel szembesülnek a munkaerőpiacra való visszatérés során.

Az OECD felmérése szerint az emberek aggódnak a mesterséges intelligencia miatt, és attól tartanak, hogy a következő tíz évben elveszíthetik állásukat. A felmérésben 5300 munkavállaló vett részt 2000 cégnél hét OECD-országban, a feldolgozóiparban és a pénzügyi területeken. A kutatás azt mutatja, hogy az emberek tisztában vannak a technológiai fejlődés előnyeivel, de aggodalmakat vet fel a munkahelyek stabilitása és a munkavállalók jövőbeli kilátásai tekintetében.

Itt a lista, mely területeket veszélyezteti legjobban az Mesterséges Intelligencia:

  • Gyártás és ipari automatizáció: Az MI képes végrehajtani ismétlődő feladatokat és irányítani gépeket, ezért az ipari automatizáció terén a fizikai munkát végző munkavállalók munkahelyei veszélybe kerülhetnek.
  • Adatfeldolgozás és adminisztráció: A nagy mennyiségű adat feldolgozása és elemzése sem probléma számára, ezért az adminisztratív feladatokat végző munkavállalók munkahelyei is veszélybe kerülhetnek.
  • Pénzügyi szolgáltatások: Elemzi a piaci trendeket és előrejelzéseket készít a pénzügyi szektorban. Ez veszélyeztetheti a pénzügyi elemzők és brókerek munkahelyeit.
  • Ügyfélszolgálat és call center: Automatizálja az ügyfélszolgálati folyamatokat és válaszol a gyakori kérdésekre. Ez is rosszul érintheti az ügyfélszolgálatban dolgozókat.
  • Közlekedés és logisztika: Az önvezető járművek és az MI alapú logisztikai rendszerek fejlődése miatt már nem lesz szükség sofőrökre és logisztikai munkatársakra.
  • Egészségügyi diagnosztika: Az MI képes elemezni a betegségek tüneteit és segíteni a diagnózisban. Így idővel lehet, hogy kevesebb radiológusra és laboratóriumi technikusra lesz szükség.

 

 

 

 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás