promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Máris átvette az irányítást felettünk a mesterséges intelligencia – jogosan rettegnek az emberek?
Borítókép:  profimédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem telik el nap, hogy ne lenne része az életünknek a mesterséges intelligencia, sokan attól félnek, hogy később ennek meglesz a böjtje.

A mesterséges intelligencia sokkal régebb óta itt van a hétköznapjainkban, mint gondolnánk. A közösségi oldalakon már olyan hirdetést látunk, ami személyre szabottan ugrik fel számunkra. A zeneszolgáltatók kitalálják, milyen dalt akarunk meghallgatni és ezzel egy ideje már a bevásárlás is könnyebb. Tényleg több miatta a kár, mint a haszon?

Milyen veszélyeket rejt?

A mesterséges intelligencia alkalmazásai gyakran adatokra támaszkodnak az oktatáshoz és döntéshozatalhoz. Az adatok védelme és a magánélet védelme kiemelten fontos. Rosszindulatú szereplők visszaélhetnek az adatokkal, az alkalmazott algoritmusok jogosulatlanul befolyásolhatják az emberek életét. Az MI-technológiák automatizálhatnak számos munkafolyamatot, ami munkahelyek elvesztéséhez is vezethet. Talán ez a leggyakoribb félelem a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. De rosszindulatú szereplők is kihasználhatják az MI-t a kártékony tevékenységekhez, például hamisított tartalmak terjesztéséhez vagy hackertámadásokhoz. Az MI használata új biztonsági kockázatokat hozhat létre, amelyekre fel kell készülni és védekezni kell.

Mit tegyünk, hogy kevésbé féljünk tőle?

A tájékozódás a legfontosabb. Mélyebb ismeretekkel rendelkezve jobban megérthetjük a mesterséges intelligencia működését és korlátait. Olvassunk a témáról, kövessük a szakértők véleményét, és tartsuk magunkat naprakészen a legújabb fejlesztésekről. Ez segíthet megérteni, hogy a MI milyen területeken lehet hasznos, és milyen kihívásokkal járhat. Fejlesszük a saját készségeinket és tudásunkat a területen. Ha tisztában vagyunk a mesterséges intelligencia működésével és alkalmazási területeivel, nagyobb bizalommal állhazunk hozzá.

Ha szükség van rá, tartsunk egy kis szünetet az ezzel kapcsolatos hírek olvasása közben. Elárasztó lehet a sok újdonságot és MI-vel kapcsolatos információt feldolgozni. Tudatosíthatjuk azt is, hogy a mesterséges intelligencia nem helyettesíti, hanem kiegészíti az emberi képességeket. Az MI lehetőséget adhat az ember számára, hogy összetettebb problémákat oldjon meg és új területeken alkothasson.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás