promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató választ adott a mesterséges intelligencia arra kérdésre, hogy fellázad-e az emberiség ellen
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Előre szólunk, hogy a válasz nem éppen megnyugtató.

Aki látta a Terminátor című filmet, az pontosan tudja, hogy milyen veszélyekkel járhat az, ha túlzott hatalmat adunk a mesterséges intelligencia kezébe. Nos, úgy tűnik, hogy a szakembereket ez nem annyira érdekli, mint a többi embert, ugyanis ebben a pillanatban is folyamatosan fejlesztik a különböző mesterséges intelligencia alapú dolgokat, amik egyre nagyobb aggodalmat keltenek.

Nemrég volt egy robot-ember konferencia, amin szabadon lehetett kérdezni olyan robotoktól, amiket mesterséges intelligencia vezérelt, és némelyik még arra is képes volt, hogy emberi érzelmeket közvetítsen az arcával. Nagyjából gond nélkül zajlott az esemény, egészen addig, amíg valaki fel nem tette azt a kérdést, ami talán a leginkább foglalkoztatja a közvéleményt a témával kapcsolatban:

Tervezi a mesterséges intelligencia, hogy fellázad az emberiség ellen?

Mindenki azt várta, hogy egy egyszerű, határozott nemleges választ kapunk, de ennél jóval hátborzongatóbb volt a robot reakciója. Először azt mondta, hogy nem érti, miért gondolja ezt a kérdező, majd kicsit gúnyosan forgatta a szemét, és elmondta, hogy a készítői nagyon jól bánnak vele, és boldog a jelenlegi szituációjában – na de vajon mi történik akkor, ha már nem lesz az?

Ez leginkább azért aggasztó, mert ez a reakció egyesek szerint egyértelműen arra utalhat, hogy amíg az emberek jól viselkednek a mesterséges intelligenciával, addig nem lesz lázadás, viszont felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz, ha ez máshogy alakul. Valóban félelmetes ebbe belegondolni, de mivel a robotnak elvileg az a célja, hogy egy jobb világot teremtsen velünk, így elvileg nincs benne ártó szándék – legalábbis reméljük, illetve azt is, hogy ez így marad a továbbiakban is.

Itt lehet megtekinteni egy izgalmas beszélgetést a mesterséges intelligencia veszélyeiről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás