promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Örökre bukhatjuk a lopott pénzt - nem fizet a bank, ha gondatlanok voltunk
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyre kreatívabb módszerekkel próbálkoznak az online csalók, nekünk pedig egyre könnyebb ezeknek bedőlni.

Korunk egyik legnagyobb veszélyforrása – ami a bűnözőket illeti – az internetes, vagy SMS csalók. Inkább már azok vannak kevesebben, akik még egyáltalán nem találkoztak ezzel a jelenséggel. Vagy email-ben, SMS-ben, esetleg a közösségi média platformokon idővel megtalálnak minket a csalók és ilyenkor jó, ha résen vagyunk. Általában az emberek jóindulatára, hiszékenységére vagy egyszerűen a figyelmetlenségre alapozzák cselekedeteiket. Ha nem figyelünk, sikerrel is járnak.

Egyre többféle módszerrel, újításokkal próbálkoznak a bűnözők. Régebben a rejtélyes külföldi jó akaró trendje volt felfutóban, manapság már inkább nyereményjátékokkal és elkallódott csomagátvétellel próbálják átverni az embereket. Mivel a bűnelkövetők, a hamis weboldalak és a hackerek száma is nagyon gyors ütemben nő, a rendőrségnek nincs egyszerű dolga. Mindenkinek résen kell lennie.  

Azt nehéz elérni a csalóknak, hogy mi magunk egy ismeretlen megkeresésére megadjuk adatainkat. De azt már jóval könnyebb, hogy átirányítva egy másik weboldalra, rávegyenek minket, hogy diktáljuk be azokat. A kánikula és a szédítő meleg, ilyenkor is figyelmetlenséget generál. Nem csak az utakon egyre strapásabb koncentrálni, de az ilyen támadásokat is nehezebben kezelhetjük.

A legtöbb szolgáltató, vagy email fiók már szűri a gyanús leveleket. Ezeket mindig vizsgáljuk meg és igyekezzünk elkerülni, hogy a végén gyanús linkekre kattintsunk, amik elvezetnek minket a tolvajokhoz.

Azért is megéri nagyon odafigyelni, mert a Magyar Nemzeti Bank szabályzata szerint, nem fogják tudni visszatéríteni az ellopott pénzt, ha az ügyfél maga adja ki telefonon a bankkártya adatait, esetleg súlyos gondatlanság miatt hamis oldalon megadták a banki belépési azonosítóikat.

Esetleg képernyőmegosztó alkalmazás letöltésével tették hozzáférhetővé adataikat. Valójában azonban a számla- vagy kártyahitelesítési adatait jogosulatlanok részére adta át. Az ilyen esetek többségében nem sikerül visszaszerezni az elutalt összegeket. A bankok az ügyfél gondatlan magatartására hivatkozással nem térítik meg az ügyfél kárát.

Az SMS és online csalások sajnos egyre gyakoribbak. A technológiai fejlődés lehetővé teszi a csalók számára, hogy egyre kifinomultabb módszereket alkalmazzanak, és megtévesszék az embereket. Fontos, hogy mindig óvatosak legyünk az ismeretlen üzenetekkel vagy felkínált lehetőségekkel szemben, és tudatában legyünk a körülöttünk lévő kiberbiztonsági kockázatoknak.

Az okosabbá váló csalók miatt fontos, hogy folyamatosan frissítsük ismereteinket az új csalási módszerekről, és megfelelő intézkedéseket tegyünk a személyes adataink és pénzünk védelme érdekében. Mindig legyünk óvatosak és körültekintőek, és ne essünk áldozatul az SMS és online csalásoknak!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás