promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Öt tipp: így tudod elkerülni, hogy megcsapolják a bankszámlád, vagy feltörjék a számítógépedet a csalók
Borítókép:  pixabay
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Manapság már nem az számít igazán profi online csalásnak, ha kártyaletiltás miatt keresik a lehetséges áldozatokat emailben. Ahogy egyre több időt töltünk az online térben, annál kifinomultabb módszerekkel próbálkoznak a bűnelkövetők. De mire kell odafigyelni, hogy elkerülhessük az áldozattá válást? A következőkben ehhez adunk tanácsokat.

Az internet világa lenyűgöző lehetőségeket kínál mindannyiunk számára, de sajnos az online térben is rejtőznek veszélyek. Az online elkövetett csalások egyre elterjedtebbek és egyre nehezebb őket beazonosítani, ezért fontos, hogy tudatában legyünk a kockázatoknak, és megfelelő lépéseket tegyünk a védelem érdekében.

Az azonosítási adatok védelme

Az első és legfontosabb lépés az online biztonság terén az azonosítási adatok védelme. Használj erős, egyedi jelszavakat minden online fiókhoz, és soha ne oszd meg azokat másokkal. Továbbá, érdemes aktiválni a kétlépcsős azonosítást, amikor lehetséges. Ez a folyamat egy extra biztonságot ad az online fiókodhoz való hozzáféréshez, és megnehezíti a hackerek dolgát.

Gyanús e-mailek és üzenetek felismerése

Gyakran a csalók e-mailek és üzenetek révén próbálják megszerezni személyes adatainkat vagy pénzünket.

Legyünk körültekintőek, és gyanakvóak olyan e-mailekkel vagy üzenetekkel kapcsolatban, amelyeket ismeretlen feladóktól vagy gyanús forrásokból kapunk. Soha ne kattintsunk gyanús linkekre vagy ne küldjünk személyes adatokat váratlanul érkező üzenetekre. Legjobb, ha közvetlenül az adott szolgáltatótól ellenőrizzük az e-mailek vagy üzenetek hitelességét.

Biztonságos online vásárlás

Nem minden oldal működik tisztán, ahogy néha a fizikai üzleteknek sincs minden esetben engedélyük. Noha ezeket idővel a hatóság ellenőrzi, addig még sok áldozatot begyűjthetnek, ha nem érkezik ezekkel kapcsolatban bejelentés. Ellenőrizzük a webhelyek hitelességét, olvassunk véleményeket más vásárlóktól, és használjunk biztonságos fizetési módszereket, például hitelkártyát vagy PayPal-t, amelyek visszatérítési lehetőséget biztosítanak, ha valami nem stimmel.

Előfordulhat, hogy nem email-ben próbálják elcsalni a pénzünket, hanem a különböző adok-veszek oldalakon. Ilyenkor is nagyon szemfülesnek kell lennünk. Az alábbi videóban elhangzik erre vonatkozóan egy példa.

Ha ezen a téren is felvérteztük magunkat némi tapasztalattal, menjünk tovább!

Az online információk megosztása

Ne osszunkk meg könnyelműen személyes adatokat az online térben, mint például a születési dátum, lakcím vagy személyes fotók. Ezt az utóbbit rendkívül nehéz tartani, hiszen a mai világban mindenki szeretné megosztani, ha valami szívének kedves történés része lehet. Így ebben az esetben az is elég, ha elég erős adatvédelmi beállításokat használunk a közösségi média fiókjainkban. Így csak azok látják majd a gyerkőcökről vagy a felújított házról a fotót, akikkel mi magunk szeretnénk azt megosztani.

Legyünk óvatosak az ismeretlen személyekkel való kapcsolatfelvételkor. Az online bűnözők gyakran kihasználják a könnyen hozzáférhető információkat az áldozatok megkereséséhez és a személyazonosság-lopáshoz.

Adathalászat

Az adathalászat egy általános módszer a csalók körében, amikor hamis webhelyeket vagy üzeneteket hoznak létre, hogy rátegyék a kezüket a pénzünkre. Legyünk körültekintőek az olyan webhelyekkel és e-mailekkel, amelyek arra kérik a látogatókat, hogy adják meg bejelentkezési adataikat vagy más személyes információkat.

Ellenőrizzük a webhely URL-jét, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a látogatott oldal hiteles és biztonságos.

Az online csalások elleni védekezés legfontosabb eleme a figyelem. Ezek a tippek mit sem érnek, ha rohanás közben kattintunk egy érkező üzenetben a linkre. Ha nem figyeljük meg, hogy árulkodó nyelvtani hibáktól hemzseg-e az adott email. Vagy ha nem szánunk rá gyanakvón elég időt, hogy átvizsgáljuk a csaló oldalt. Az online biztonság egyéni felelősségünk, és ha odafigyelünk, elkerülhetjük az áldozattá válást.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás