promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tragikus módon halt meg a Mount Everest első hazai áldozata - Gárdos Sándornak nem kegyelmezett a hegy
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gárdos Sándor volt az első, míg Suhajda Szilárd a harmadik hazai áldozata a Mount Everestnek.

Nagy port kavart a téma, amikor Suhajda Szilárd idén életét vesztette a Mount Everesten. Ugyebár neki az volt élete nagy célja, hogy oxigénpalack nélkül hódítsa meg a Himalája fölé magasodó Csomolungmát.

A magyar hegymászó körülbelül 8700 méteres magasságból adott magáról utoljára életjelet műholdas telefonon, aztán már soha nem találták meg. Sok szakértő elmondta, hogy karnyújtásnyira a céltól iszonyatosan nehéz racionális döntést hozni. Mivel Suhajda Szilárd nem fordult vissza, onnantól már versenyt futott az idővel. Egyedül, oxigénpalack nélkül meghódítani a csúcsot az egyik legnagyobb kihívás, ami sok tapasztalt hegymászó életét követelte.

A gigászi hegy első magyar áldozata Gárdos Sándor volt, aki tragikus módon halt meg 2001-ben. A Magyar Millenniumi Mount Everest Expedíció orvosának az volt a feladata Keresztesi Koppánnyal együtt, hogy hogy a többiek előtt haladva kitapossák az utat a csúcstámadáshoz. 7700 méterig jutottak el, amikor egy hirtelen jött hó- és szélvihar miatt úgy döntöttek: visszafordulnak.

Gárdosi előtt haladt Keresztesi, és előbbi intett egyet amit társa úgy értelmezett, hogy a nagy havazás miatt később akar leereszkedni. A lenti táborban azonban hiába várták, másnap sem érkezett meg, így elindultak a felkutatására. Végül egy 6400 méteren fekvő gleccseren találtak rá. Valószínűleg egy viharos széllökés okozta a halálát.

Anno aztán 2010. április 26-án Várkonyi Lászlót mintegy 7000 méteres magasságban jégomlás sodorta el, a vele együtt mászó Klein Dávid kisebb sérülésekkel megúszta az egész kalandot. Egyszerre többen ereszkedtek le a rögzített kötélpályán az előretolt alaptábor felé, és Várkonyi László volt az egyetlen, akire rázuhant a jég.

Ez is nagyon kicsit múlott, mivel a szorosan mögöttük haladó amerikai hegymászók már nem érzékeltek semmit az egészből. Az 54 éves Várkonyit három nap elteltével holttá nyilvánították.

Sajnos nem csak 8 ezer méter felett, a halálzónában veszítheti el valaki az életét. A Mount Everest meghódítása továbbra is az egyik legmerészebb kihívás, még oxigénpalackkal, sztárserpák segítségével is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás