promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Mount Everest hátborzongató hangokat ad ki éjszaka - kétszer is megfagyhat benned a vér a közelben
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Mount Everesten alapból iszonyatosan félelmetes éjszaka a magasban lenni, de ez így már valóban horrorisztikus.

A Csomolungma, vagyis a Mount Everest a tengerszinttől számítva a legmagasabb hegy a Földön, így nem is csoda, hogy óriási teljesítménynek számít, ha valakinek sikerül feljutnia a legtetejére. A mászóknak így pontosan 8848 métert kell teljesíteniük.

Tavaly novemberig bezárólag 310 emberről tudni, akinek a hegy vette el az életét. Az ő többségüknek sírul is fog szolgálni a Csomolungma. Gárdos Sándor, Várkonyi László és most már ugyebár Suhajda Szilárd is azon magyar mászók közé tartozik, akik a Mount Everest áldozatául estek.

Suhajda Szilárd esete érdekes módon nagyon lázban tartotta a közvéleményt. Sokan a hírességek közül is megszólaltak, és egyáltalán nem egyezett a véleményük. Akadt olyan, aki hősnek tartotta, de mondták azt is, hogy édesapaként ez abszolút felelőtlenség volt tőle.

A Suhajda Szilárdért indított mentőcsapat hamar leért a Mount Everestről. Mikel serpa, aki az egyik legjobb mentő ki is jelentette, hogy a magyar hegymászó biztosan nem maradhatott életben. A személyes tárgyait igen, de a holttestét végül nem találták meg. Ha letért az útról, akkor lehet nem is fogják.

Igazán hátborzongató, hogy a mászókat mindig holttestek figyelmeztetik arra, hogy mire is vállalkoztak. Ha ez nem lenne elég, a Mount Everest még horrorisztikus hangokat is ad ki. Ezeket a fura zajokat olykor több száz kilométerre is hallani. Tehát a Csomolungma éjszaka gyakorlatilag életre kell.

A 2017-ben indult útnak egy nepáli és japán kutatócsoport, akik a Himalája gleccsereinek szeizmikus aktivitásának tanulmányozták – számolt be róla az IFLScience. Jevgenyij Podolszkij glaciológus és a tanulmány vezető szerzője hogy a jelenség hátterében úgynevezett éjszakai hőrepedés áll. A hőmérséklet változása hatással van a gleccserek mozgására, és ezzel együtt az általuk kibocsátott hangokra is.

Az persze még mindig nem világos, hogy a hőmérséklet-változások miért érintik jobban a Mount Everest gleccsereit, mint a világ más részein lévő gleccsereket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás