promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes városokat fedeztek fel a víz alatt, amiket biztosan nem emberek építettek
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ausztrália partjainál már régóta folyik az építkezés a víz alatt, ráadásul lakók is vannak a városokban.

Igazán különleges városokat találhatunk a víz alatt Ausztrália keleti részénél, amik már egy ideje ott vannak. Sokan persze biztosan már a címnél felkapták a fejüket, hogy ezeket emberi beavatkozás nélkül építették.

A többség ilyenkor rögtön persze a földönkívüliekre gondol, de élnek azért olyan intelligens állatok a víz alatt, amik ezt szintén meg tudták tenni. Szerinted milyen élőlény lenne képes ilyesmire?

Bizony az tippelt jól, aki a polipokat mondta. A vízi élőlények a legintelligensebb gerinctelen állatok közé tartoznak, amelyek lenyűgöző kognitív képességekkel rendelkeznek. A polipok képesek tanulni, emlékezni, problémákat megoldani és alkalmazkodni a változó környezethez.

Sok tudós szerint ez a félelmetes intelligencia az élelemkereséshez való alkalmazkodás eredményként is kialakulhatott. A ragadozók számos kreatív vadásztechnikát mutattak be az évek során. Például a kutatókat az is meglepte, amikor egy polipok kókuszdióhéjakat használnak rejtekhelyként, hogy utána le tudjanak csapni.

A polipokat hosszú ideig magányos állatoknak tartották, akik csak a párosodás céljából lépnek kapcsolatba egymással. Azonban újabb kutatások azt mutatják, hogy bizonyos polipfajok társas életet élnek.

Ausztrália keleti partjainál két olyan helyet fedeztek fel a tengerészek, ahol több tucatnyi polip (Octopus tetricus) él együtt egyfajta „polipvárosban”. Az első ilyen helyet 2009-ben találták meg, amit Octopolis-nak neveztek el, a másodikat pedig 2017-ben aminek Octlantis nevet adták.

A polipváros lakói kommunikálnak egymással gesztusokkal és testhelyzetekkel, párosodnak, harcolnak és akár ki is űzik egymást az odúkból. A vízi élőlények kagylóhalmokat használtak a kisváros megépítéséhez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás