promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszélyes vírusok lapulnak meg ezekben a telefonos alkalmazásokban – mutatjuk a listát, miket kell azonnal törölnöd
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Google Play áruházából már eltávolították ezeket, de interneten még terjedhetnek.

A számítástechnika már régen új korba lépett. Anno ugyebár egy jó asztali gép, vagy laptop kellett ahhoz, hogy szörfözhessünk az interneten, de már mindenki szinte a telefonját használja erre az ideje nagy részében. A mobilunk ugyanúgy vírusos lehet, mint egy számítógép, szóval nem árt odafigyelni, hogy mire kattintunk, és hogy miket töltünk le.

Fontos kiemelni, hogy egy applikációt hiába töltöttek le rengetegen mondjuk a Google Play Áruházból, ez még nem jelenti azt, hogy biztonságos. A Google veszélyes appokat olykor később veszi észre, amikor a programokat már sokan feltelepítették a mobiljukra. Ezután kész a baj, és az eszközünk meg is van fertőzve.

Most ismét rengeteg roppant veszélye alkalmazás bukott le, amikbe beleépítették SpinOK névre keresztelt kémprogramot. Ez akár még a felhasználók adatait is ellophatja a telefonról, amit később egy távoli szerverre továbbít.

Amíg mi például minijátékokkal játszunk a telefonunkon, addig egy trójai vírus serényen dolgozik a háttérben, és még a vágólapról is le tud menteni mindent, akár érzékeny bankkártya adatokat ellopva ezzel.

A listát ide kattintva éritek el, és ha esetleg ezekből letöltöttek valamit, és még a telefonotokon van, akkor azonnal töröljétek, és futassatok egy víruskeresést is. Az is a kiberbűnözők malmára hajtja a vizet, hogy a legtöbben semmilyen vírusirtót, vagy antimaleware szoftvert nem telepítünk fel az okostelefonunkra, szóval ezt sem árt orvosolni.

Arra is figyeljünk, hogy a veszélyes applikációk feltűnhetnek a Google Play áruházán kívül is. Érdemes alaposan utánanézni minden applikációnak, mielőtt feltelepítjük azt a telefonunkra. Például sok még az akkumulátor üzemidejére is borzasztó hatással lehet, hiába nem vírusos.

Ha már az okostelefonok korában élünk, akkor használjuk mi is okosan!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás