promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Víz alá került a telefonod? Mutatunk néhány lépést, hogyan mentheted meg
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A vízparti nyaralás különösen veszélyes időszak a mobilok életében, kis odafigyeléssel azonban megmentheted őket a nem kívánt fürdőzést követően.

Végre eljött a nyár, sokak kedvenc évszaka, amelyre már hosszú és sötét hónapok óta vártak. Ilyenkor mindenki lelkesen tervezgeti a nyaralását és sokan vannak, akik vízparti üdülőhelyet választanak a fáradt gőz kieresztésének, illetve jól megérdemelt pihenésük eltöltésének helyszíneként. Az örömbe azonban sokszor vegyül némi üröm is, amikor méregdrága okostelefonunk hol szándékosan, hol véletlenül, de a vízben landol. A drágább készülékek ugyan rendelkeznek bizonyos fokú vízállósággal a reklámanyagok szerint, de a helyzet közel sem ennyire rózsás és számukra a lubickolás könnyen végzetessé válhat.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mit tegyünk, ha már beütött a ménkű, tisztázzuk, hogy alapból mennyire védettek kedvenc mobil eszközeink a vízzel szemben. A telefonok, tabletek és egyéb hasonló eszközök környezeti fizikai behatások elleni védelmének szintjét az IP szabvány alapján szokták feltüntetni. Ez a rövidítés az International Protection Marking (Nemzetközi Védelmi Jelölés) kifejezésből ered, de sokszor inkább az Ingress Protection Marking (Behatolásvédelmi Jelölés) kifejezésből eredeztetik. Az IP utáni első helyen álló szám a szilárd (például a por), a második pedig a folyékony anyagokkal szembeni ellenállás szintjét jelöli.

Érdemes megnézni a kisbetűs részt is, hiszen a védettségi szintek melletti szövegek megfogalmazása csalóka lehet. A gyártók például mindig úgy tesztelik eszközeiket, hogy azokat óvatosan vízbe merítik, a megadott ideig benne hagyják, majd finoman kiemelik. Tehát szó sincs arról, hogy mondjuk mellmagasságból beleejtenék egy medencébe. Ráadásul ilyenkor hozzá sem érnek közben a kütyühöz, a gombok, vagy a kijelző nyomkodása nem része a procedúrának. Ha mi mégis használni szeretnénk mondjuk a víz alatt is kis kedvencünket, akkor akár a garanciát is bukhatjuk. A pénztárcánk védelmében a legjobb, amit tehetünk, ha próbáljuk amennyire lehet, szárazon tartani.

Balesetek persze történnek, és kétségbe esni ilyenkor sem szabad. Könnyen elképzelhető, hogy telefonunk túléli a beázást, de van néhány trükk, amit érdemes lehet kipróbálni ilyenkor, akár Android rendszerű, akár iPhone telefonnal rendelkezünk.

Elsőként azonnal kapcsoljuk ki. Ha víz került a készüléktestbe, akkor az elektromos áram nem lesz telefonunk barátja. Ezt követően töröljük szárazra egy tiszta törölközővel, aminek lehetőleg minél finomabb legyen az anyaga, hogy véletlenül se karcoljuk össze a házát, vagy kijelzőjét. Semmiképpen se rázogassuk, hiszen ettől olyan helyekre is eljuthat benne a víz, ahová esetleg korábban még nem ért el.

Következő lépésként távolítsuk el a SIM kártya foglalatát, illetve, ha van benne, akkor a memóriakártyát is. Ezután egy törölközőre vagy mikroszálas törlőkendőre fektetve, kikapcsolt állapotban hagyjuk száradni legalább 48 órán keresztül egy olyan helyiségben, aminek alacsony a páratartalma és jó a szellőzése. Végül, ha ez az idő is letelt, kapcsoljuk be ismét és drukkoljunk, hogy viszonylag épségben megússza a vizes kalandot.

Szerencsés esetben ez a néhány lépés is elegendő lehet, ellenkező esetben kénytelenek leszünk szakértő szervízesekhez fordulni. Ha esetleg telefonunk hangszórójába került víz, annak eltávolításában ez a weboldal tud segítséget nyújtani. Ehhez nem kell mást tennünk, csak maximumra állítani készülékünk hangerejét, majd megnyomni az oldalon található gombot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás