promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő kincset rejtett a meteorit, ami hatalmas kozmikus katasztrófa után landolt a Földön
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Guiness-rekorder kincs nem csak nagyon értékes, de páratlanul izgalmas a története is.

A drága kincsek és a kozmosz titkainak kutatása elsőre talán két, egymástól talán nagyon távoli területnek tűnik, pedig valójában elég komoly kapcsolat van a kettő között, ahogy azt egy 2022. februári árverés is bizonyítja. Ekkor talált ugyanis új gazdára az Enigma, a világ legnagyobb, természetes, fekete gyémántja. Rendkívül ritkák és rejtélyesek ezek a fajta drágakövek és úgy gondolják, hogy eredetük az űrben keresendő.

A 111 grammos Enigma egy carbonado típusú, azaz fekete gyémánt és komoly Guinness-rekord fűződik a nevéhez, hiszen a világ legnagyobb csiszolt gyémántja, a maga lenyűgöző 555,55 karátjával. A legtöbb gyémántot, mint például a világ legnagyobb nyers gyémántját, a Cullinant, a Föld mélyén, kimberlit típusú vulkanikus kőzetben találják. Ezzel szemben a fekete gyémántok eredete kapcsán a leginkább elfogadott elmélet az, hogy meteoritok révén kerültek bolygónkra. Ennek az elképzelésnek a magyarázata az, hogy a carbonado gyémántok osbornit típusú ásványt tartalmaznak, amely csak meteoritokban fordul elő, ez pedig egyértelműen űrbéli eredetre utal.

Ezeknek a csodálatos szépségű fekete gyémántoknak a korát 2,6 és 3,8 milliárd év közé teszik, és eddig csak Brazíliában, illetve a Közép-Afrikai Köztársaságban bukkantak rájuk. Ezt azzal magyarázzák, hogy a Föld történetének ebben az időszakában az afrikai nyugati part és a mai Brazília egy szuperkontinensbe olvadhatott össze, hasonlóan a Pangeához vagy a Gondwanához.

A Nemzetközi Drágakő Társaság szerint ezek a kövek úgynevezett polikristályos, vagy aggregált gyémántanyagok, és amorf szenet, gyémántot, illetve grafitot tartalmaznak. Csak hordalékos üledékes kőzetlerakódásokban találhatók meg. Lényegesen tartósabbak, mint a hagyományos kristályos gyémántok, ennek köszönhetően az Enigma esetében közel három évbe telt a megfelelő csiszolása.

Egyes kutatók szerint könnyen elképzelhető, hogy a carbonadók szupernóva-robbanásokban keletkeztek, így szokatlan fizikai tulajdonságaik már a Földre érkezésük előtt kialakultak, míg mások azt állítják, hogy a Föld felszínébe történő becsapódáskor nyerték el ma ismert formájukat és jellemzőiket.

Az Enigma gyémántot 2022 februárjában egy Sotheby's aukción vásárolták meg 4,3 millió dollárért Bár az aukciós ház nem hozta nyilvánosságra a vevőt, Richard Heart vállalkozó a közösségi médiában bejelentette, hogy ő vásárolta meg a gyémántot kriptovalutával, és azonnal át is nevezte Hex.com-ra, a saját kriptovaluta vállalkozása után.

Alighanem sokaknak jobban tetszik az eredeti neve. Egy dolog azonban biztos, az Enigma gyémánt a végtelenség és a szépség szimbóluma, amely egyszerre hordozza magában a világűr titokzatos erejét és a Föld lenyűgöző szépségét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás